ZETApress

hírportál

Múmiák Józsefvárosban

Már csak öt napig látogathatjuk a Ludovika téri Természettudományi Múzeumban a múmiákat bemutató időszaki kiállítást. Az öreg csontok a váci Fehérek templomának kriptájából érkeztek még áprilisban. A kripta feltárásakor a koporsókban 265 természetes úton mumifikálódott holttestet, míg az osszáriumban ? magyarán a csontládában ? további 46 konzerválódott földi maradványt találtak.

A halottakat 1674-től 1838-ig temették a kriptába, s az eltelt majd? kétszáz év alatt feléjük sem néztek. A lenti 8-11 Celsius fokos hőmérséklet és a 991-1009 hektó Pascal közötti légnyomás tartósította a tetemeket. Közrejátszott ebben az is, hogy a koporsókba fűrészport tettek, melyek a test nedveit magukba szívták, így kiszárították azokat.

A holttestek közül 166-ot sikerült azonosítani, míg a további 99 ismeretlen maradt. Nem csak az akkori családfákat lehetett így megismerni, de az akkori öltözetet is, melyek ugyancsak viszonylag épek maradtak. Az emberi maradványok mellett néhány állaté ? macskáé és madáré ? is megmaradt. Azok beestek valahogyan a kriptába, s mivel kijutni nem tudtak, előbb-utóbb éhen és szomjan haltak.

Feléledt a tetszhalott

Csak három holttestet boncoltak fel temetésük előtt, van viszont szív nélküli maradvány is. Nem tudni, hogy az útközben Vácott elhunyt apácának azért hiányzik-e a szíve, mert a szülővárosába szállították, vagy az esetleges tetszhalálból való kínos felébredéstől akarták így megkímélni. Ettől ugyanis évszázadokkal ezelőtt nagyon féltek az emberek.

A sok tragédia mellett egy igazán sokkoló hírt olvashatunk erről a múzeumban. Egy tetszhalottként eltemetett fiatal fiú ébredt fel mély álmából a kriptában, de sehogy sem tudott kimenekülni. Kiabálását sem hallották meg idefenn. Csak amikor hetek múlva egy szerzetes temetéséhez nyitották fel a kriptát, akkor találták meg összegörnyedve, összerágott kezekkel a kripta lépcsőjén. Akkorra már valóban halott volt a fiatalember.

Az üvegkoporsókban a kriptáénál magasabb, 21,9 fokos hőmérsékletet és 42,9 százalék relatív páratartalmat mutattak a műszerek. A jövő csütörtöki záróra után a múmiák egyelőre a múzeum embertárába kerülnek. További sorsuk attól függ, lesz-e irántuk külföldről érdeklődés. Ha be akarják mutatni a határainkon túl is, szívesen kölcsönadják őket más múzeumoknak is. Nemrég spanyol ritkaságokat láthattunk Józsefvárosban, s miért ne láthatnának magyar múmiákat Spanyolországban is.

Ugyancsak csütörtökön zárul a Lovarda épületében a Bányavirágok című kiállítás. A szebbnél szebb kristályok az 1989-ben alapított Nagybányai Ásványtani Múzeumtól érkeztek bemutatásra. Az érdekes kőzetek a fővárosból Sopronba vándorolnak tovább, ahol december 4-től lesznek láthatók. Jövőre az értékes kristályok az osztrák határtól Kelet-Magyarországra utaznak tovább. Őket jóval könnyebb lesz kimozdítani a helyükről, mint a múmiákat, pedig sokkal öregebbek azoknál.

Szóljon hozzá!