ZETApress

hírportál

Arad Terézvárosban

Arad város épületeinek szebbnél szebb fotóit láthatjuk tegnaptól néhány hétig a Budapesti Városvédő Egyesület Eötvös utcai székházában. A felvételeket a gyulai Bagyinszky Zoltán és aradi kollégája, Florin Hornoiu készítette.

Bagyinszky úr a gyulai önkormányzat főmunkatársa, míg román kollégáját a diktatúra éveiben nagyobb magasságokba akarták emelni. Száz fényképész közül választották be Ceausescu tíz udvari fotósa közé. Ehhez be kellett volna lépnie a titkosszolgálatba, de ő nem vállalta e nemes ? vagy inkább talán nemtelen? ? feladatot, s inkább nemet mondott a felkérésre. Még szerencse, hogy ezek után meghagyták az életét!

A diktatúra éveiben mindenkinek a Kárpátok géniuszát kellett dicsőíteni. Ráday Mihály, az egyesület elnöke is ennek köszönhette 1983-as aradi látogatását. Mint nyitóbeszédében elmondta, tíz külföldi tévéstáb fogadta el a román meghívást, hogy emléket állítson a hatvan éves évfordulónak. Autóbuszokkal utaztatták őket végig Románián, s mindenütt a román ipar fejlettségét kellett dokumentálniuk.

Utolsó állomásuk Arad volt, de itt sem a történelmi várat, a tizenhármak vesztőhelyét nézhették meg, amely még most sem látogatható. Helyette az aradi Dacia gyárba vitték a csapatot, de egy szó sem esett a korábbi ottani magyar autógyártásról, a MARTA-ról.

Később Ráday úr az 1848-as emlékmű avatását szerette volna lefilmezni az MTV-nek, de útja akkor már nem volt ennyire sima. Már a határon elvették a kameráját, s mindent megtettek a románok azért, hogy a magyarok ne juthassanak el az aradi emlékműhöz. Még az odavezető utat is felszedték. A magyar operatőr így egy külföldi kollégája nyolcmilliméteres filmjét kérte el, s ezt dolgozták aztán át az adásba tehető anyaggá.

A tegnapi megnyitót már a két nemzet közötti barátság jellemezte. A gyulai polgármester asszonyon kívül az aradi alpolgármester és az aradi püspök is megérkezett Terézvárosba. A barokk muzsikát aradi mesterhármas játszotta. A pohárköszöntőt az aradi vörösborral Románia budapesti nagykövetasszonya mondta, a süteményeket viszont a közelből, a Dózsa György úti Idősek Otthonából hozták a zömmel idős látogatóknak.

Az elmúlt héten a közös magyar-román közös kormányülésen, határon átnyúló régiós együttműködési szerződéseket írtak alá a két ország vezetői. Arad és Gyula között az együttműködés legalább tízéves. Helyi szinten ők rég megelőzték a nagypolitikát. Közös kiállításuk az utolsó a terézvárosi ház első emeletén. A városvédő egyesület egy belvárosi földszintre, a Kossuth Lajos utcába költözik. Jövőre már ott nyílik a következő kiállítás.

Szóljon hozzá!