ZETApress

hírportál

A természet arcai

A természet arcaiA természettel folytatott párbeszéd mindig is a finn iparművészet meghatározó vezérfonala volt, amelyben a XX. század elején sűrűn jelentek meg a természetből merített motívumok és metaforák. A nagy áttörést az 1950-es és 60-as évek hozták meg, az ekkor kivívott nemzetközi hírnév a mai napig nem kopott meg.

A XXI. század eleje új irányvonalakat teremtett a finn formatervezés hagyományában. A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően megvalósíthatóvá vált mindaz, melyről tíz évvel korábban nem is álmodhattunk. Finnország technológiai nagyhatalommá nőtte ki magát, vadregényes tájai pedig egyre több látogatót nyűgöznek le és vonzanak az országba.

A Design Forum Finland kiállítása, A természet arcai a 2000-es évek finn iparművészetének természetértelmezését mutatja be, ahogy a formatervezők ábrázolják a folyton változó világot. Az iparművészet és a természet párbeszéde folyamatos változáson megy keresztül. A formatervezés, a képzőművészet és az építészet új témái vajon még mindig tükrözik az északi erdők színeit, motívumait, ritmusait és struktúráját?

A kiállításon látható tárgyak különböző nézőpontokból mutatják be a XXI. század természetértelmezését. Bepillantás, lelkiismeret, lényeg, átfedés, felszín és távolság ? ezek azok a szempontok, amelyek szerint a kiállító művészek a természethez való viszonyukat megfogalmazzák. A kiállításon az egyedi iparművészeti tárgyak mellett tömegtermékek, technológiai fejlesztések, valamint hagyományos eljárások és anyagok új alkalmazásai tekinthetőek meg.

[nggallery id=17]

A kiállítás a Design Forum Finland, a Finnagora, a Finn Nagykövetség, a WAMP és az Iparművészeti Múzeum közös rendezésében valósult meg. Kurátor: Laila Alanen, Design Forum Finland. A kiállítás megvalósításában közreműködött Samuli Rauhalammi és Laura Ylätalo, Design Forum Finland, Jari Vilén, Finnország budapesti nagykövete, Anneli Temmes és Sanna Härkönen, Finnagora, Matheidesz Réka és Mester Borbála, WAMP, Dr. Jékely Zsombor, Kollárovics Ágnes, Szabó Krisztina és Kancler Zsófia, IMM.

Előadás Zugligetben

Harri Koskinen előadása ma délelőtt 11-kor lesz a MOME Auditóriumban, a Zugligeti út 9-25-ben. Harri Koskinen napjaink egyik legismertebb finn designere. Nemzetközi hírnevét a 2000-ben az Issey Miyake Design Studio Gallery-ben rendezett önálló kiállításával alapozta meg. A bútor és design tárgyai iránti érdeklődés jóval túlmutat a finn határon. A ?Friend of Industry? (az ipar barátja) ? ahogy önmagát nevezi ? olyan megoldásokat céloz meg, amelyek mind a gyártó, mind a felhasználó számára újszerűen hatnak.

Megrendelői között olyan nagynevű cégek szerepelnek, mint az Artek, a Cassina, a Finlandia Worldwide, az Iittala, a Magis, a Marimekko, vagy a Muji. A design alapvető kérdéseire reflektáló praktikus és innovatív tárgyai közül a jégkockába dermesztett villanykörtét formázó Block lámpa a New York-i Museum of Modern Art design gyűjteményében is helyet kapott.

Harri Koskinen

Az 1970-es születésű művész tanulmányait a lahti és a helsinki Design Egyetemen végezte. 1998-ban megalapította saját műtermét Iparbarátok néven, amely termék-, koncept- és építészeti tervezéssel foglalkozik. Koskinen kiemelkedő tervezési stílusával már a kezdetektől nemzetközi elismerést váltott ki.

Megrendelői között olyan nevek szerepelnek, mint az Altia, Arabia, Artek, Cassina IXC, Danese, Design House Stockholm, Finlandia Vodka Worldwide, Finlayson, Galerie Forsblom, Galerie Kreo, Genelec, Iittala, Lundia, Magis, Marimekko, Maruni Wood Industry Inc., Issey Miyake Inc., Montina, Muji, O luce, Panasonic, Seiko Instruments Inc., Swarovski, Venini, Woodnotes stb.

Harri Koskinen stílusát praktikum és szigorú esztétikum jellemzi. Mindig innovatív megoldások után kutat, amely mind a felhasználó, mind az előállító szolgálatában áll. Általában már meglévő technikai megoldásokat és anyagokat alkalmaz, de egyben továbblendül ezeken. Design-ját egyszerű formába önti, mindemellett termékei a legjobb minőséget képviselik, miközben önmagukért beszélnek.

[nggallery id=18]

Harri Koskinen napjaink egyik legismertebb finn designere, számos díjjal büszkélkedhet. Ezek közül a legfontosabb a Torsten és Wanja Söderberg Díj 2009, amely a világ legrangosabb design-díja. A másik fontos díj a Compasso d?Oro, amelyet 2004-ben a Muu székért kapott. 2007-ben elnyerte a Pro Finlandia medált, 2009 februárjában a Fennia Díj Nagydíját. 2000-ben Ilkka Suppanen mellett ő kapta a Design Forum Finland Fiatal Designer díját.

Nemzetközi hírnevét a 2000-ben az Issey Miyake Design Studio Gallery-ben rendezett önálló kiállításával alapozta meg, kiállításai azóta világszerte teret nyertek. A bútor és design tárgyai iránti érdeklődés jóval túlmutat a finn határokon. Koskinen Block lámpáját 1996-ban mutatta be a Design House Stockholm, a new yorki MoMA szintén gyűjteményének részévé választotta. Másik, szintén világszerte ismert terméke a VAKIO órakollekció, amelyet Issey Miyake számára tervezett.

Nemzetközi karrierje és folyamatos utazásai ellenére Koskinen nem feledkezik meg finn gyökereiről, a finn vidékről. Karstulában, egy közép-finnországi tartományban született. Jártas a háztáji munkában, házépítésben és más vidéki tevékenységben is. Időről időre visszatér Karstulába, és bár érdeklik a különböző kultúrák és a színes városi élet, mégis szükségét érzi, hogy hazatérjen a békés finn vidékre és megmártózzon a szaunában.

Szóljon hozzá!