ZETApress

hírportál

Faludy György emlékére

Szűk körben nyílt meg a Fotóillusztrációk Faludy György verseihez című kiállítás ma délelőtt az Aranytíz Művelődési Központ Dési Galériájában. Az alkotón és családtagjain kívül alig néhányan hallgattuk F. Merényi Ágnes fotóművész kisfiának gitárjátékát. Egy helyiséggel arrébb egy énekkari próba zajlott, de szerencsére a dalnokok épp akkor tartottak szünetet, amikor az ifjú művész a húrok közé csapott.

Egy másik teremben a Kismama Klub foglalkozása zajlott, s babákkal érkező anyukák is vetettek néhány pillantást a falakon lévő húsz fényképre, s a hozzájuk tartozó Faludy versidézetekre. A megnyitó beszédet a fotósnő férje tartotta, melyet az asszony egy ajándékkal köszönt meg neki. A vendégek között tapsolt az édesanyja is.

Mint kérdésemre F. Merényi Ágnes elmondta, ő is költő, s ezért is foglalkozik a kortárs költők munkáival. Faludy Györgyről is készített még életében kiállítást, de akkor több költővel együtt mutatta be a falakon. A mostani szomorú aktualitást a szeptember elsejei haláleset adta, épp ezért most csak Faludy idézetek szerepelnek.

Beavatott a költő-fotós asszony az alkotás titkaiba is. Volt, hogy egy kedvenc idézethez keresett fényképezni való témát, máskor egy kedves téma fogta meg, s ehhez keresett idézetet. Fanny asszonnyal nem egyeztetett a kiállítás előtt. Egyrészt nem is ismeri, másrészt erre semmi sem kötelezi. Mivel az idézetek zöme Faludy korábbi feleségével, Zsuzsa asszonnyal való kapcsolatáról szól, ezt meg is tudom érteni. A tárlat december 4-ig tekinthető meg, addigra talán az özvegy is odalátogat, ha tudomást szerez róla valakitől.

Szűk család után nagycsalád

Amilyen kevesen voltunk délelőtt az Aranytízben, olyan sokan szorongtunk délután a Józsefvárosi Kulturális Központban. A Körúti Rajziskola kiállítással ünnepelte tízéves születésnapját. Mintegy ötszáz ifjú tehetség iratkozott be az elmúlt tíz év alatt. Akadt, aki hosszasan kitartott, mások egy-két foglakozás után odébbálltak. Szerencsére ők voltak kevesebben.

Mint Kiss Ildikó igazgatónő megnyitóbeszédében elmondta, a művészeti tantárgyak kreativitásra nevelnek. Sokan lenézik az iskolában a rajzot és az éneket, pedig a készségtantárgyak hasznosak az emberek későbbi fejlődése szempontjából. Örömmel hallgattam, hogy alkotókészségre nevel az irodalom is, ha ugyan az újságírást annak lehet nevezni!

Az igazgatónő hazai és külföldi példákat is sorolt. A relativitás-elmélet feltalálójaként ismert Einstein például naponta órákat zongorázott, mert nélküle nem tudott volna alkotni. Bólyai János, aki nem csak matematikus, de hadmérnök is volt, rendszeresen hegedült. Cunfutius már 2500 éve leírta a művészetek jótékony hatását az alkotóelmére. A rajziskolát végigjárt mára már felnőtt gyerekek is sokat mesélhetnének az elmúlt évek munkájának eredményeiről.

Szóljon hozzá!