ZETApress

hírportál

A forradalom nem kerti party

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére nyílt kiállítás tegnap este a Trafó Galériában. Hét művész munkáit láthatjuk a falakon és a vetítővásznakon, mellyel a kortárs művészet kontexusában láthatjuk az ötven évvel ezelőtti események társadalmi és politikai visszhangjait.

A kelet-európai népfelkelések között az 1956-os volt az első a sorban a szovjeturalom és a kommunizmus ellen, így a későbbi mozgalmak előfutárává vált. Nem csak ebben, de a későbbi művészetekben is éreztette hatását. A Sztálin-szobor ledöntése például a szocreál végét is jelentette.

A kiállítás olyan új műveket mutat be, melyekben egyrészt a forradalom hátterét vizsgálják, másrészt a személyes és művészi örökségek áthatásait rajzolják ki. A forradalmi irodalommal, az ellenállás harcosainak nemi alapú, a kortárs média közvetítette képeivel és a forradalom és művészet egymásra gyakorolt hatásaival is találkozhatunk.

Egy 22 perces és egy négy és félperces video-installációt is láthatunk a vetítőtermekben. A hosszabb az osztrák Michael Blum munkája A három bukásról, míg a rövidebbet az angol Nick Crowe alkotta a Glen-folyó partján. Az előbbiben történelmi sztorik fonódnak össze egy látomásban, míg az utóbbiban egy kisfiú játszik háborúsdit a számítógépén, s ebből közeledünk a forradalomhoz.

A horvát Igor Grubic A forradalom örökség című installációjában szobor, boxkesztyű, feliret, vers és plakátok emlékeztetnek a forradalomra. A szintén horvát Sanja Ivekovic Alak és környezete folyóiratokból ollózott fényképekből áll, melyet mai manökenekkel hasonlít össze. A magyar Kis Varsó ?89. lázadóiról készített képregényt, míg az angol Nils Norman Polgári Engedetlenségi Könyvtára a tiltott irodalmat mutatja be. Az albán/olasz Adrian Paci Nem performansz volt címmel mutatja be fotónagyításait.

A november 26-ig látható kiállítást egy eseménysorozat kíséri, melyben többek között november 10-én egy nemzetközi szeminárium is lesz a Közép-Európai Egyetemen. A részleteket a kiállítás weboldalán ismerhetjük meg. A tárlat következő helyszíne jövő év februárjától a manchesteri Holden Gallery lesz.

Szóljon hozzá!