ZETApress

hírportál

Leonardo, a reneszánsz zseni

Megnyílt az év kiállítása Pécsett. Leonardo da Vinci születésnapján minden idők legnagyobb Leonardo-tárlata nyitotta meg kapuit a Janus Pannonius Múzeumban. A zseniális elme tudományos és mérnöki munkásságát feltáró kiállítás két helyszínen, közel 1500 négyzetméter kiállító területen várja a látogatókat szeptember 30-ig ? tudtuk meg Szesztai Zsuzsától.

Leonardo da Vinci születése után több mint ötszáz évvel Európában először Pécsett látható az a tárlat, amely az egyetlen átfogó összeállítás a polihisztor mérnöki munkásságáról. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Janus Pannonius Múzeum két helyszínén ? a Modern Magyar Képtárban és a Martyn Múzeumban ? látogatható tárlaton az érdeklődők megcsodálhatják Leonardo szenzációs automobilját, a Sforza-ló mását, a repülő embert és az emberi test arányait hűen tükröző Vitruvius tanulmányt.

A kiállítás bemutatja továbbá a reneszánsz lángelme közel 60 méret- és korhű találmányát, betekintést enged Leonardo eredeti rajzaiba és kézirataiba, és bevezeti a látogatót Leonardo kortársainak mérnöki munkásságába is. A tárlatot tematikus kisfilmek és a XXI. századi technika multimédiás eszközei gazdagítják. ? Nem véletlen, hogy épp ma nyílik meg ez az egyedülálló kiállítás, hiszen 1452-ben e napon született Leonardo da Vinci. A reneszánsz zseni az élet minden területén igyekezett a dolgok mélyére ásni, ennek ismert és kevéssé ismert kutatásait tárja fel ez a különleges gyűjtemény. A Leonardo-kiállítással Pécs a figyelem középpontjába kerülhet. Reméljük, a látogatók ? legyenek akár magyarok, akár külföldiek ? élményekkel telve térnek haza és viszik jó hírünket! ? mondta Páva Zsolt, Pécs város polgármestere.

A tárlat nyitását közel egyhónapos előkészítő munka előzte meg, amely magában foglalta a termek felkészítését, a kiállítás felépítését; valamint a Sforza-ló felállítását a Széchenyi téren. A 8,5 méteres, 13 tonnás, műgyantából készített mérethű lószobor szintén jelentős darabja Leonardo életművének, így a tárlatnak is szerves része. A Leonardo-lovat két kamion, a kiállítási termek anyagait további négy, egyenként huszonnégy tonnás kamion szállította a baranyai megyeszékhelyre.

A kiállítás méret- és korhű modelljeinek megépítését körültekintő tudományos kutatás előzte meg, így valósulhatott meg Leonardo álma: mérnöki pontossággal megalkotott mesterművek, amelyek hűen bemutatják a tudomány születésének századát. A kiállítás Leonardo szemén keresztül, a reneszánsz lángelme munkásságának teljes spektrumát mutatja be ? tudtuk meg Giovanni Di Pasquale-tól, a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum nemzetközi tudományos kutatások lebonyolításáért és koordinációjáért felelős munkatársától. A kiállítás tudományos anyagának tulajdonosa és szellemi megalkotója Paolo Galluzzi, a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum igazgatója. A kiállítást a pécsi Janus Pannonius Múzeum megbízásából az Opera Laboratori Fiorentini Rt. építette.

A MÁV-START Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a tárlatra utazók 50%-os alkalmi menettérti kedvezményben részesülnek. A kedvezmény felhasználásának feltételeiről részletes információ található a múzeum weboldalán, a Képző- és Iparművészeti hírek között. További információk a kiállításról idekattintva olvashatók, míg a legfrissebb hírek, infók az esemény Facebook-oldalán találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Leonardo zsenialitása | ZETApress

Szóljon hozzá!