ZETApress

hírportál

Politikusok a G4 Bisztróban

Meghívó G4 0320Marosi Viktor: Politikusok című fotókiállítása nyílik ma 19 órakor a belvárosi Garibaldi Bisztróban. A harminchat legismertebb magyar politikust összegző lista a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által végzett kutatás eredménye az április 9-én, szerdáig látható tárlaton ? tudatta Tóth Mónika.

Mit tehetnek a politikusok saját hitelességük megőrzéséért? Tényleg empatikus, nyitott emberek, vagy csak megjátsszák magukat? Gyűlöljük, imádjuk őket, de kik ők valójában? Bábok, bűnözők, vagy egyszerű férfiak és nők? ? A Politikusok című portrésorozat ezekre a kérdésekre keresi a választ. A bulvármédia és a kampány jellegű imázsportrék erősen elmaszkírozott, olykor fölöslegesen torz képet adnak a politikusokról, és a velük kapcsolatos előítéleteinktől csak ritkán, vagy soha nem szabadulunk meg. Konceptuális, hiszen mind a harminchat politikus szerepet vállal a sorozatban: részvételével, vagy elutasításával egyaránt. A kiállítás nem azt akarja megmutatni, hogy van jó és rossz politikus, hanem azt, hogy egy új perspektíva felülírhatja, vagy megerősítheti a róluk kialakult képet.

Budapesten él Marosi Viktor fotográfus. Pályáját színészként kezdte, majd Los Angelesben filmkészítést tanult. A fotózás új perspektívákat nyitott számára, hogy a világot jobban megértse, egyben kísérletezésre is lehetőséget adott. Fotóin keresztül a világot élesen, de nem bántóan bírálja; kérdéseket tesz fel és lehetséges megoldásokat kínál egyes problémákra. A Politikusok a soron következő negyedik önálló kiállítása.

Munkám egy kísérlet is egyben. A politikus fogalmát közelebbről vizsgálva: a politikus egy olyan ember, aki a társadalom legfelső szintjén, a cselekvőképesség birtokában a neki bizalmat kölcsönző közösséget képviseli a gazdasági szereplők előtt, társadalmi rangtól, világnézettől, nemi identitástól függetlenül, és legjobb tudása szerint segíti elő ugyanazon közösség gazdasági és kulturális életének javulását. Ha ez egy bizalmi státusz, személyiségük felfedése éppolyan fontos, mint éves vagyonnyilatkozatuk közzététele ? vallja az alkotó.

Szóljon hozzá!