ZETApress

hírportál

Városligeti misztikum

Villamdelejes forgonyMisztikus kísérletek, villamdelejes forgony, influenciagép ? izgalmas, meghökkentő jelenségek a Töltődj fel! ? A villamosság térhódítása című kiállításban. Az egykor a főúri szalonok szórakoztató, meghökkentő kísérleti eszközéből, a delejességből a XIX. század végére kialakult a háztartási berendezéseket működtető villamosenergia hálózat.

A Városligeti körút 11-ben ma délelőtt 11-kor megnyitott tárlat bemutatja a ?villamosság? kialakulását, kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Megtekinthető Bláthy Ottó Titusz eredeti több, mint 110 éves fogyasztásmérője, Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata. Működtethető a világ első villanymotorja, Jedlik Ányos forgonyának változata.

A látogatók működő múlt századi eszközökkel, interaktív elemekkel betekintést kaphatnak a felvilágosodás korának főúri szalonjaiban végzett látványos, misztikusnak tűnő kísérleteibe, megcsodálhatják az elektron, az ionsugarak, a röntgensugarak felfedezését szolgáló kísérletek elengedhetetlen eszközét, egy több ezer voltos feszültség előállítására szolgáló szikrainduktor kisülését. Villanyáram fejleszthető egyenáramú dinamóval, s látványos fényjelenségek kíséretében egy XIX. századi influenciagépet is kipróbálhatnak.

A kiállításban részletesen ismertetik a transzformátor működését, s megtudhatjuk, hogy egy ?kutyaólnak? milyen szerepe volt az áramszolgáltatásban. Mindennapi életünk elválaszthatatlan, régi, formatervezett villamos háztartási eszközei is megtekinthetők a tárlaton. A Közlekedési Múzeumban június 29-én, vasárnapig tekinthető meg az MMKM Kazinczy utcai Elektrotechnikai Gyűjtemény kibővített utazó interaktív kiállítása, melyet szakmai anyaggal a Jedlik Ányos Társaság és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatott.

Szóljon hozzá!