ZETApress

hírportál

Kereskedelmi múlt Óbudán

A jó kalmár a világ jótevőjeFél évvel ezelőtt, 2013. június 12-én mintegy tíz év szünet után ismét megnyitotta felújított állandó kereskedelemtörténeti tárlatát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Óbudán, amely a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be.

A jó kalmár a világ jótevője című tárlat első terme a vásárok és piacok világába hív. A látogatók itt megismerik a mérésügy történetét és a Duna-parti kikötők sajátos hangulatát, lacikonyhák, mutatványosok, állattáncoltatók emlékeivel. A tárlat különlegessége, hogy megidézi a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum elődjét, a Magyar Királyi Kereskedelmi Múzeumot is. A kereskedelem folyamatos fejlődése egyre több szakiskolát és magasabb színvonalú szakoktatást igényelt ? a második terem ezeket az intézményeket ismerteti, betekintést nyújtva az elméleti ismeretek − könyvvitel, számtan ? és az áruismeret tananyagába is.

A kiállítás második terme mutatja be egy XX. századi kereskedő irodáját is, melyen keresztül a látogatók bejutnak a fűszer-csemege-kereskedésbe. Ezeknek a boltoknak az árukínálata a fejlődő hazai élelmiszer- és vegyipar, valamint más iparágak termékeiből állt. Az eladótereket sokfiókos szekrényekkel, pulttal és állványokkal rendezték be, és színes reklámtáblák díszítették kívül-belül. A vásárláson túl a társadalmi élet fontos színhelyei is voltak.

A negyedik terem exteriőrként ábrázol egy XX. század eleji utcarészletet, áruszállító kerékpárral, hirdetőoszloppal és az első pesti fényreklámmal. A látogató megcsodálhatja a korabeli boltok, drogériák díszes, épített portáljait, a csalogató kirakatok segédeszközeit, a színes és látványos reklámeszközöket. A következő terem az ipari és kereskedelmi kiállításokat és vásárokat, kiemelten a Budapesti Nemzetközi Vásárt (BNV-t) ismerteti.

A Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című tárlat ma újabb kincsekkel gazdagodott. Délután fél 2-kor Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg a további termeket, köszöntőt mondott Kiss Imre múzeumigazgató. A kiállítás második fele további szakboltokkal: Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet és vasbolt várja a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek az áruházak színes világával ? a Párisi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig.

Megjelenítik a magyar kereskedelem életében olyan fontos szerepet betöltő intézményeket és eseményeket is, mint a Hangya Szövetkezet, vagy az államosítás. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul, KÖZÉRT üzlettel, Állami Áruházzal és korabeli kirakatokkal. Mindegyik teremben fontos szerepet kap az interaktivitás, a látogatók kipróbálhatják, milyen a kereskedő munkája, az audiovizuális eszközök pedig segítik az információk befogadását.

Szóljon hozzá!