ZETApress

hírportál

Vasárnapi finisszázs

Chagall finisszázsChagall a Budai Várban január 5-ig. A Chagall kiállítás a párizsi Musée du Luxembourg ez év július végéig látogatható nagy sikerű Chagall-kiállításának alapján Budapest számára összeállított, hatvanöt művet felvonultató tárlata ? tudatta az MNG Kommunikációs Osztálya. A budapesti kiállítás egyik szenzációja Chagall 1964-ben festett Élet (La Vie) című képe.

A Saint Paul de Vence-ban őrzött mű ugyanis most először látható Franciaországon kívül. Ez a mű a párizsi kiállításon sem szerepelt, budapesti bemutatása így nemcsak magyar, hanem egyetemes szempontból is kiemelkedő jelentőségű. A színpompás, mintegy nyolcvan figurát felvonultató, mozgalmas alkotás a művész életének hatalmas méretű, lenyűgöző összegzése.

A Chagall kiállítást Ámos Imre művészetét bemutató tárlat kíséri, így tulajdonképpen két, egymást kísérő kiállítást láthat a közönség. Chagall alapvetően derűs és optimista művészetének képezi ellenpontját Ámos Imre világa. Az Ámos Imre, a magyar Chagall ? A háború örvényében 1937?1944 című kiállításunk a művész legtragikusabb alkotásait mutatja be. A kettős kiállítás két kiemelkedő művész munkáit állítja párhuzamba. A két kiállításon két, hol egymás mellett, hol egymástól eltérő pályákon futó, de mindenképpen a XX. századra jellemző sorsot ismerhetünk meg. Az ikerkiállítások a Magyar Nemzeti Galériában január 5-én, vasárnapig látogathatóak.

Chagallról gyerekeknek a téli szünetben

Január 3-án, pénteken 10:30-tól tárlatvezetéssel várjuk a 8-13 éves korosztályt kifejezetten nekik szóló tárlatvezetéssel. A tárlatvezetéseken a kiállításra megváltott belépőjeggyel a részvétel ingyenes. A vezetéseken műtárgyvédelmi okok miatt csak korlátozott számú érdeklődőt tudunk fogadni, helyfoglalás érkezési sorrendben.

Chagall finisszázs a Bozsik Yvette Társulattal

Január 5-én, vasárnap a Nemzeti Táncszínházzal született együttműködés keretében, 17 órakor a Magyar Nemzeti Galériában újra szimbolikusan találkozik a XX. század két olyan nagy hatású művésze, akik szenvedélyesen szerették orosz kultúrájukat: Marc Chagall és Igor Sztravinszkij. Ezúttal egy újabb művészeti terület, a tánc is bekapcsolódik a programba: a Bozsik Yvette Társulat Tavaszi áldozat című előadásából láthatnak az érdeklődők egy részletet. Sztravinszkij Tavaszi áldozata ősi rítusokat idéz fel. Az eredeti koreográfia kiindulópontja a legendás Nizsinszkij és Nizsinszka darab orosz rituális világa, ezt ötvözi a koreográfus, Bozsik Yvette saját stílusával és a mai kor érzésvilágával. Hosszított nyitva tartás lesz az utolsó hétvégén. A kiállítás január 4-én és 5-én, szombaton és vasárnap meghosszabbított nyitva tartással 19 óráig látogatható.

Szóljon hozzá!