ZETApress

hírportál

Bányász CD-k a Fészekben

Bányász Judit: kilenCDarab című kiállításának nyitva tartását december 20-ról 2014 január első hetéig hosszabbították meg a Fészek Galéria Herman-termében. A november 26-i megnyitóra mi is elmentünk, fotóink Klotz Miklós felvételei.

A Copact Disc a XX. századi talált tárgy. A talált tárgy (játékos) felhasználása már az őskorban is jellemző volt az emberre. Kiemelte természetes környezetéből és tehetségétől, fantáziájától, karakterétől függően adott új jelentést. A modern művészet újra ?rátalált? erre a lehetőségre. A talált és már elhasználódott, vagy funkciójukat vesztett tárgyak felhasználása, újraértelmezése műtárgyakban a XIX. és XX. században vált elfogadott műfajjá, kiállítási tárggyá és helyet kaptak múzeumi gyűjteményekben is.

A CD a technikai fejlődés gyors üteme folytán nagyon hamar az ipar termelés tömegesen előállított szemetévé vált. Így kerül előtérbe az újrahasznosítás, a teljes mértékű átformálás (recyle) és az eredetitől eltérő célú felhasználás is (upsycle). Nem titkolt célom keresni az új hasznosítás lehetőségeit. Mindezt játékosan, humorosan teszem, de néha törekszem mélyebb értelemmel is felruházni. Beépítem a műbe, új funkciót kap, melyre több módot találtam.

Van, hogy csak dekoratív elemként, átalakítás nélkül, egy az egyben szerepel a fényes, tükröző illetve a színesre festett felületű korong. Ebben az esetben a legtökéletesebb mértani formán, a körön van a hangsúly. Más esetben fizikai behatásokkal, különböző technikákkal (festés, lyukasztás, olvasztás, ragasztás) formálom a korongot. Hagyományos textiltechnikák leképezése az adathordozó felületre több rétegű információt jelenthetnek. A CD-hez kapcsolódó jelentéstartalmakat is igyekszem beépíteni a kompozícióimba. A számítástechnikai fogalmak általánosan ismert kifejezéseit vizuális elemekkel társítva több rétegű információt nyújtanak (pl: saving: mentés, attached: hozzáfűzve, mellékelve) ? vallja az alkotó: Bányász Judit textilművész.

Szóljon hozzá!