ZETApress

hírportál

Kelet-közép-európai művészetek

ArtpoolKönyvbemutató kerekasztal-beszélgetés lesz ma este 18:30-kor a Paulay Ede utcai Artpool P60-ban. A kapcsolódó kiállítás és videóinstalláció már 18 órától megtekinthető. Résztvevők: Havasréti József, Iványi-Bitter Brigitta, Kiss Dóra, Müllner András, Sós Dóra, Zsupos Norbert, valamint a könyv szerkesztői: Galántai György és Klaniczay Júlia.

Bemutatásra kerül az ARTPOOL ? The Experimental Art Archive of East-Central Europe című (History of an active archive for producing, networking, curating, and researching art since 1970. Artpool, Budapest, 2013) angol nyelvű kiadvány pdf verziója is ? tudtuk meg sajtósaiktól. A könyvbemutató alkalmából a 16.500 forintos kiadvány több mint 50%-os engedménnyel, 8000 forintért megvehető. Minden eladott példány egy-egy külföldre küldendő tiszteletpéldány postaköltségét fedezi.

Hogyan képes egy művészeti kezdeményezés, az Artpool, több mint négy évtizeden át Közép-Kelet Európából, Budapestről egy, a világot átfogó ? kezdetben analóg (posta) majd digitális (internet) ? művészeti háló jelentős csomópontjává, referencia-pontjává válni? Hogyan képes a történelem és a tudományos technikai fejlődés viharaiban újból és újból érvényesen megszólalni, és megszólítani? ? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ ez a kiadvány.

Az Artpool eredeti dokumentumokkal, számos fotóval, illusztrációval kronologikusan bemutatott története az események és kiállítások rövid ismertetésével, részletes bibliográfiával és hivatkozásokkal az 1970 és 1973 közötti balatonboglári Kápolna-műterem kiállításaitól, az Artpool archívum 1979-es megalapításán át az Artpool Művészetkutató Központ 1992-es budapesti megnyitásáig és a 2010-es évekre rangos kutatóhellyé válásáig követi nyomon a Galántai György képzőművész által több mint negyven éve útjára indított, majd pedig Klaniczay Júliával közösen megvalósított művészeti projektet.

Az Artpool Aktív Archívum koncepcióra épülő, a folyamatosan változó világ inspirálta tematikákat tárgyaló nemzetközi kiállításaira sok száz művész küldte el alkotásait a világ minden tájáról, ahogy Galántai György és az Artpool is résztvevője volt az Örök hálózat más csomópontjaiban szervezett eseményeknek.

A negyven év során az Artpoolban lerakódó információ, a kialakuló gyűjtemények, az ezekre épülő kutatómunka képezi a mai intézmény szövetét, mely a művészeti történések mögött informál arról a viharos majdnem fél évszázadról is, melyben az Artpool kialakult és napjainkig működik, és melyet többek között az alábbi fogalmakkal jellemezhetünk: kommunizmus, vasfüggöny, titkos jelentések, telefonlehallgatások, betiltások, legvidámabb barakk, szamizdat kiadványok, ellenkultúra, rendszerváltás, demokratikus átmenet, sajtó- és szólásszabadság, független nonprofit kezdeményezések, Európai Unió; XX. század, ezredforduló, XXI. század; technológiai és kommunikációs robbanás…

A konceptuális művészet, a performansz, az installáció és a videoművészet történetének, valamint az olyan efemer médiumok, mint a művészbélyegek, művész-képeslapok, gumibélyegző nyomatok, illetve művészírások és szamizdat kiadványok kiemelkedő korszakát dokumentáló kötet, az ARTPOOL The Experimental Art Archive of East-Central Europe (ARTPOOL ? Közép-Kelet-Európa experimentális művészeti archívuma) megjelenése jelentős művészettörténeti esemény. Lenyűgöző az Artpool archívumában megtestesülő munka, mind mennyiségében és hatókörében, mind pedig az Artpoolt létrehozó művészek képzelő- és intellektuális ereje és bátorsága tekintetében. A kezünkben tartott kötet rávilágít az Artpool létrejöttéhez vezető eseményekre és megmutatja, hogy gyökereinek közép-kelet-európai kontextusa ellenére társadalmi és kulturális szerepvállalása a kezdetektől fogva széles nemzetközi közösséget érintett ? írta Kristine Stiles a könyv előszavában.

Szóljon hozzá!