ZETApress

hírportál

Ezüstgerely a SportAgórán

Nehéz tornagyakorlatKözel ezer pályamű érkezett az Ezüstgerely-pályázatra. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum képviselői délután adták át az Ezüstgerely 2013 művészeti pályázat díjait és nyitották meg a Sport a kortárs magyar művészetben című kiállítást a SportAgorán Budapesten.

Vigh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője kiemelte: 2006-tól 2011-ig szünetelt a pályázat, ám sikerült újjáéleszteni és egyre nagyobb presztízsnek örvend, amit jelez, hogy az idei kiírásra több mint 250-en jelentkeztek és majdnem ezer pályamű érkezett a hat kategóriában. A kiállítás a SportAgorán december 15-én vasárnapig ? hétfő kivételével ? délelőtt 10 és este 6 óra között látogatható. Az Ezüstgerely 2013 pályázat képzőművészeti győztese Varga Benedek: Vízipóló 2, Vízipóló 5. és Vízipóló 7. című grafikái, valamint Tóth Kristóf: Páston, illetve Finisben című szobrai.

Alkalmazott művészetben Csepregi Szabolcs és Erdélyi Tamás: HBH cube ? Játszótér mindenkinek nyert, melyen profi tornászok a díjátadás előtt látványos és roppant nehéz gyakorlatokat mutattak be. ? A művészet és a sport testvérek egymással. Egy sportoló számára büszkeség, ha egy-egy mozdulatát szobor vagy fotó formájában megörökítik az utókornak ? mondta Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a MOB alelnöke, aki emlékeztetett arra, hogy az Ezüstgerely-pályázat több mint ötvenéves múltra tekint vissza.

Sportfotóban Dvornik Gábor: Alez! című sorozata nyert. Második díjat kapott Komka Péter, az MTVA/MTI fotósa Bukás című munkájával, míg Földi Imre, az MTVA/MTI munkatársa különdíjat vehetett át Vívódások 5. című munkájáért. A Sportirodalom győztes triója Dénes Tamás?Hegyi Iván?Lakat T. Károly: Királyok, hercegek, grófok (110 év magyar futball), valamint Válogatott gyűjtemény (Száztíz év legemlékezetesebb futballmérkőzései címeres mezben) című könyveikért.

A Szakkönyv 1. díjasa Árvay Sándor: Magyar teniszlexikon és Pavlik Gábor: Élettan-Sportélettan című műveikért. A Sportfilm kategóriában idén nem adták ki az Ezüstgerely-díjat. II. díjat kapott Kovács Béla: Sivatagi cápák és Kristóf Péter: Albert Flóriánra emlékezve című alkotásra. Különdíjas lett Vékássy Bálint: A Budapesti Vívó Vb beharangozója, az általunk is bemutatott kisfilmben Szilágyi Áron remekül kivágta magát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bajnok a Mai Manóban | ZETApress

Szóljon hozzá!