ZETApress

hírportál

47 ezren a Hangfoglaláson

Hangfoglalás 1. Fotó: HanoszVasárnap este véget ért a 8. Hangfoglalás kiállítás. A rendezvényt mintegy 47 ezren látogatták meg, akik több tízezer hangszert is kipróbálhattak. A Hangfoglalás egyik idei újdonsága a szombat esti Zenélni Díjkiosztó Gála volt, melyre mi is ellátogattunk. A szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) számos olyan embernek adott elismerést, akik sokat tettek a zenéért.

Díjat kapott többek közt Póka Egon, Gőz László és Németh Alajos is. A korábbi évekhez hasonlóan a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ A, B és C-csarnokában három napon át hömpölygött a tömeg ? tudatta Nagy Szabolcs sajtóreferens. Az előkészületekről mi is beszámoltunk az elmúlt hét közepén. A rengeteg zenész, gyermek, család, kisebbek és nagyobbak több tízezer hangszert próbálhattak ki. A sláger ezúttal is a gitár, a dob és a szintetizátor volt a látogatók körében. Több mint 400 zenei esemény, koncert, hangszerbemutató és dedikálás is színesítette a programokat.

Sokan voltak kíváncsiak a Beatrice, a Sugarloaf, a Rudán Joe Akusztik és a Budapest Voices fellépésére. Nagy érdeklődés övezte a Gibson promóciós turnébuszát is, amin ismert külföldi zenészek utazták körbe Európát, illetve olyan világsztárok pihentek meg korábban egy-egy fesztiválon, mint Lemmy, Slash és a Rammstein. A Hangfoglalás részeként zajló Zenélni Konferencián sokakat érdekelt Gerendai Károly, L. Simon László és Újfalusi Gábor kultúrtámogatásról szóló értekezése és az Interaktív Zenei Ébresztő (IZÉ) című kerekasztal-beszélgetés is. A kulturális menedzserképzésről, a zeneoktatásról és a digitális átállásról szóló konferencia szintén telt házat vonzott.

Hangfoglalás 2. Fotó: HanoszÚjdonságnak számít, hogy a HANOSZ Zenélni díjat alapított és adott át 15 olyan embernek, akik elkötelezettek a hangszeres-élőzene mellett, és sokat tesznek annak népszerűsítéséért. Eszerint az év zenepedagógusa Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója, az év zenészei Lukács Peta gitáros, Szabó András dobos, Németh Alajos és Szappanos György basszusgitáros, illetve Jankai Béla billentyűs. Az év énekese Czutor Zoltán, az év zenekara a Roy és Ádám Trió, hangmérnöke a TLS Zeneház (Turcsán András és Baranya Tamás), hangtechnikusa Takács László, hangszerjavító műhelye a Vintage’ 52, világosító- és látványtechnikusa Lenzsér Attila, zenei újságírója Danev György. A Zeneiparért kategóriában Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója kapta az elismerést.

47 ezer ember látogatott ki a Hangfoglalásra. Bebizonyosodott idén is, hogy a Hangfoglalás a legjelentősebb zenei esemény és egyben egy megkerülhetetlen szakmai találkozó is Magyarországon ? mondta Andrásik Remo főszervező, a HANOSZ főtitkára. A rendezvény a HANOSZ által indított, nagyszabású Zenélni kampány része volt 2013-ban. Célként tűzte ki, hogy partnereivel ? a Kőbányai Zenei Stúdióval, az Artisjus-szal, a Szerzők Egyesületével, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével és a Nemzeti Művelődési Intézettel ? népszerűsítse az élő zenét.

Szóljon hozzá!