ZETApress

hírportál

Fülhallgatók a Holdudvarban

FKSE

Follárd Barbara: Handstand

A Holdudvar Galéria felkérésére a Fiatal Képzőművészek Stúdiója (FKSE) idén második alkalommal rendezi meg tematikus bemutatkozó kiállítását a Margitszigeti Casinó épületében. Művészek: Fodor János, Follárd Barbara, Orbán György és Puklus Péter, kurátorok: Lovass Dóra és Szalai Borbála, aki a megnyitóbeszédet is elmondta.

Közvetlenül a Holdudvar tánctere mellett látható a Csendes diszkó című kiállítás, melynek térbeli elhelyezkedése jelen esetben a kiállítás témájára is utal. A közösségben való együttes szórakozás helyszíne mellett, a privát szórakozás terei és hangulatai jelennek meg itt. A kiállítás mesterségesen zárt és sötét terében a fényt a falakra vetített videó-művek biztosítják, melyek egyrészt saját vonzáskörükben tartják a befogadót, másrészt kizárólag privát, egyszemélyes befogadást tesznek lehetővé.

A csendes diszkó műfajához hasonlóan, a közösségi lét itt is csak látszólagos, valójában a bemutatott művek az egyes fülhallgatók közvetítésével a társasági élettől való elkülönülés lehetőségeire reflektálnak.

A fülhallgatók és a hozzájuk kapcsolódó videó-művek további egyszemélyes ?bulikba?, privát terekbe és szituációkba nyújtanak bepillantást, melyeket az intim, ugyanakkor játékosan laza hangvétel kapcsol össze. A fiatal művészek itt bemutatott videó-művein és állóképekből álló projekcióin látható privát szituációk továbbgondolásával a befogadó mintegy saját unaloműző tevékenységére és elkülönítésének stratégiájára is reflektálhat. A Holdudvar szórakozóhely-jellegére is utaló kiállítás ily módon erős kontrasztba állítja a tánctéren folyó közösségi bulizást és a privát szórakozás, játékos elmélyülés módjait.

A házigazda bekeményített

A tegnap esti megnyitóra mi is elmentünk. Az üdvözlő szavak után a tömeg a videókat figyelte, míg egy kisebb, de fürgébb többség a büféasztalokat tarolta le. Újrakupakozták a felbontott söröket, s az üvegeket kettesével-hármasával a táskáikba rejtették. Csak akkor döbbentek meg, amikor Bosznai Tibor, a galéria művészeti vezetője fényképezni kezdte őket. Többen elfedték arcukat, s felháborodottan utasították el képmásuk archiválását.

A házigazda nem csak lefényképezte, de határozottan el is küldte mindegyiküket. ? Most már fogyasszák el, amit megszereztek, de többet nem akarom itt látni Önöket! ? mondta a hívatlan vendégeknek. Mint kiderült, ezt a társaságot a három héttel ezelőtti megnyitón sem a kiállítás érdekelte, csak a büféasztal tartalma. Akkor is számolatlanul vitték haza az üveges söröket, míg a meghívottaknak csak ásványvíz maradt. ? Örülhetnek, hogy nem lesznek feljelentve a rendőrségen lopásért! ? mondta el a házigazda, pedig megérdemelnék. Máshol is ők viszik el a finomságokat a meghívottak elől.

1 hozzászólás

  1. Szia ZETA!

    Köszi a megerősítést! Szükségem van rá, ugyanis nem szívesen konfrontálódok idős emberekkel. Ha nem lennének ennyire mohók és arcátlanok, engem nem zavarnának. De ez így nagyon gáz! És nem csak nekem, de szerintem a szívesen látott befogadóknak is. Na mindegy, kíváncsi vagyok, hogy legközelebb mi lesz!

    Üdvözlettel: Bosznai Tibor