ZETApress

hírportál

Titanic a Városligetben

Budapesten épült tengeri hadihajó, konténerszállító és úszódaru a luxushajók között, 8 éve épülő luxusgőzös ? mindezek modelleken láthatók március 17-én, csütörtöktől a Közlekedési Múzeumban ? tudatta Domonkos Csaba kommunikációs referens.

A magyar hajóépítés gyöngyszemei láthatók modellen egy hét múlva a városliget Közlekedési Múzeumban. Az új időszaki kiállításon így közelről csodálhatjuk meg a Clark Ádám úszódarut ? a magyar hídépítés veteránját ? a budapesti, és magyar hajógyárakban épített tengeri (!) hadihajókat, és a Dunára szánt luxusgőzösöket.

A makettek a TIT Hajózástörténeti Modellező és Hagyományőrző Egyesület, és a Ganz Danubius hajógyár gyűjteményéből származnak. A modellek egytől egyig hagyományos eljárásban készülnek, azaz előre gyártott, ?gyári? alkatrészek nélkül, minden darabot a modellezők maguk készítenek el ? fából, papírból, vagy fémből.

A magyar hajógyártás 175 évére emlékező kiállításon olyan modelleket is megismerhetnek a látogatók, amelyeket gyári készletként nem lehet megvásárolni. Ezek közé tartoznak a konténerszállító hajók, vagy az úszódaruk, amelyeknek szerkezetét, felépítését ennyi re részletesen élőben soha nem lehetne látni.

A kiállítás egyik különlegessége a Székesfehérvár nevű Duna-tengerjáró hajó modellje, amely félbevágva, metszetelve látható, így a hajó belső szerkezete is megismerhető. A kiállítás alatt a világ leghíresebb hajójának, a Titanicnak a 8 éve épülő 270 centiméter hosszú modelljén mutatja be Bicskei János, a TIT Hajózástörténeti Modellező és Hagyományőrző Egyesületének titkára, hogy miképp is készülnek az egyedi építésű modellek.

Szóljon hozzá!