ZETApress

hírportál

Design a javából!

Kiállítás nyílt tegnap este a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjasok munkáiból az Iparművészeti Múzeumban. A fiatal hazai designereket a társadalmi, szociális és környezettudatos kérdések foglalkoztatják leginkább.

Erről tanúskodik a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok munkáját bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban, mely mától április 3-ig látogatható. A kiállítás azt is jól tükrözi, hogy hogyan kapcsolódhat össze a kreativitás és a piacképesség, azaz a fiatal magyar designerek nem az asztalfióknak terveznek, hanem a gazdasági környezetben is versenyképes tárgyakat hoznak létre.

Az a 15 fiatal, hazai formatervező, aki 2010-ben Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjban részesült, olyan terveken és tárgyakon dolgozott az elmúlt évben, amelyek valós társadalmi kihívásokra reflektálnak. A munkáik mind nemzeti, mind nemzetközi szinten aktuális kérdésekre fókuszálnak: ilyen a környezettudatosság, a fogyatékkal élők integrálása vagy a diszkrimináció csökkentése.

A Moholy-Nagy László ösztöndíjasok közül többen aktuális társadalmi, szociális kérdésekre kerestek választ. Ennek a gondolatnak a jegyében készült például az infópult vakoknak , a bőrt nem irritáló végtagvédő gyógyászati segédeszköz és a cigány népmeséket illusztráló grafika is. Ebbe a sorba illik a piros-fehér színkombináción alapuló, tradicionális és modern motívumokat ötvöző porcelán tál , amely egy könnyen sorozat-gyártható szuvenírtárgy. A tavalyi munkák között született egy olyan animációs szoftver is, amely többfunkciós installációs rendszer tervezésére alkalmas.

Számos designert foglalkoztat a környezeti értékek megóvása. A gépjárművek okozta környezeti terhelést csökkenti a turisztikai és közösségi célokat előtérbe helyező, újfajta városnézést kínáló jármű, az egy- vagy többszemélyes, félig fekvő pozícióból kényelmesen tekerhető kerékpár, illetve közvetett módon a víztiszta PVC fóliák ruházati alkalmazása . Mind az üveghulladéknak új értelmet és esztétikát adó térelválasztók, burkolatok , mind a hajlítás alapelvén kialakított lámpacsalád a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet. A porcelán növénytartó pedig speciális öntözési megoldást rejt, amit a cserepes zöld növények hálálnak meg leginkább.

A korábbi évek hagyományához híven az ösztöndíjasok munkáinak megvalósításában nagy szerepet játszanak a hazai vállalatok, gyártók: egy-egy cég felkérésére született meg a rendszerezést segítő, műanyag tároló termékcsalád , a mai belsőépítészeti igényeknek megfelelő radiátorburkolat , a padra leülő személy testhőmérsékletét átvevő kültéri pad és a szintén köztérre szánt interaktív pad , mely ülőhely, közvilágítás és fényreklámfelület is egyben.

Külön öröm számunkra, hogy több céggel és hazai vállalkozással együttműködve hirdethettük meg az ösztöndíjat: az elkészült munkák tökéletes példái annak, hogy a hazai tehetségek támogatni képesek a gazdaságot, azaz a formatervezők ma már nem az asztalfióknak terveznek, hanem piacképes, értékesíthető tárgyakat hoznak létre ? mondja Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a tegnap esti megnyitón. A Moholy-Nagy László Ösztöndíjasok beszámoló kiállítása mellett mától április 3-ig a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjas munkák is megtekinthetőek az Iparművészeti Múzeumban.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

Az ösztöndíjat 1988-ban azzal a céllal alapították, hogy designereknek segítsenek pályájuk kezdetén. Az ösztöndíj első odaítélése óta (1989) több mint 150-en részesültek támogatásban. Évről évre olyan 35 év alattiak pályázhatnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által fenntartott, a Magyar Formatervezési Tanács által irányított és gondozott ösztöndíjra, akik Magyarországon alkotnak és szakirányú, egyetemi diplomával rendelkeznek. 2010-ben 15 fiatal alkotó nyerte el az ösztöndíjat, támogatásuk összege bruttó egymillió-kétszázezer forint.

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával ? szintén pályakezdő formatervezők és iparművészek támogatását tűzte ki célul. A Kozma-ösztöndíjasok gondolkodása is a mindennapokban felmerülő társadalmi, szociális kihívásokra fókuszált: készült formatervezett táska a család minden tagjának, de vízlepergető ? impregnáló – kötött anyag is.

Szóljon hozzá!