ZETApress

hírportál

Megnyitó szárazon

Jarmeczky István festőművész kiállítása látható mától március 29-ig az Erzsébet körúti Boscolo New York Palace Art Gallery-ben, melyet Angyal Mária művészettörténész nyitott meg. A művészi alkotások idekattintva láthatók.

Festészetem az absztrakció különböző szintjein képi gondolatok a rációról és az emócióról, az egy-egy pillanatba sűrűsödő életről. A részletekben, egyes felületekben a nagyobb léptékű tér, a föld, víz, levegő, tűz látványelemeit használva szándékom kissé transzcendens érzetet kelteni, ahol az érzékelt tér a gondolatival egy új, és mégis ismerősnek tűnő összefüggésbe kerülhet. Bármely pillanat fontossá válhat, ha képes tovább tartani, mint a többi? Sok időt tölt el az ember egy-egy képet festve. S eközben lehet, mindvégig egyetlen pillanat élménye motiválja ? vallja az alkotó.

Festékkel, ecsettel építget percről-percre, óráról-órára egyetlen hosszan tartó pillanatot. Képeimben az önépítő természet törvényszerűségeihez hasonló kreatív módszerek, vizuális analógiák, a permanens változás elemeket struktúrákba szervező mozzanatai, a részletek belső szerkezetének, képének általános érvényű vizuális megjelenése foglalkoztat.

Az izzó, hideg és meleg színekkel festett, a kristályos szerkezetekből az olvadékony halmazállapotokon keresztül a vibráló, interferáló folthatásokban játszó-sugárzó olajképek olyan hő-kamerás felvételeket idéznek, amelyeken a jelenségek és a formák az emberi szem számára érzékelhetetlen hullámtartományokból a megjeleníthető, de valószínűtlennek, már-már misztikusnak ható, intenzív színrezgésekbe fordulnak át ? írta Novotny Tihamér művészeti író.

Most legalább nyugodtan lehet beszélgetni a művészeknek, mert nem kell senkinek a pogácsa és a pezsgő után rohanni ? hangzott el a megnyitóbeszéd zárasaként. A csalódott vendégeket elnézve, zömük nem csak egy kiadós beszélgetésre vágyott.

Szóljon hozzá!