ZETApress

hírportál

Varázshegy a Nagysziklában

Új kiállítóterem épül a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Európai Unió is támogatja a Nagyszikla belsejébe tervezett kiállítói tér létrehozását ? tudtam meg a délutáni sajtóbemutatón, ahová egy belvárosi szállodából érkeztem.

Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövét annak az új kiállítói térnek, amelyhez a Fővárosi Növény- és Állatkert több mint 895 millió forint uniós támogatást nyert el a Közép-magyarországi Operatív Programból. A mintegy 1,2 milliárd forintos beruházás olyan interaktív kiállításnak fog helyet biztosítani, amely a földi élet fejlődésének, gazdagságának, összetettségének egyedi és látványos bemutatást tűzte ki céljául.

Az ünnepélyes eseményen Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Csukás István Kossuth-díjas író, állatkert-, varázs- és sárkányszakértő mondott beszédet. A projektet Persányi Miklós főigazgató mutatta be.

A meghívottak köszöntő beszédeik után lerakták az alapkövét annak a beruházásnak, amelynek keretében új kiállítói térrel gyarapodik a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az 1,2 milliárd forintot meghaladó értékű beruházáshoz az Európai Unió Közép-Magyarországi Operatív Programja több 895 millió forinttal járult hozzá, amelyhez az állatkert 135 millió, a Fővárosi Önkormányzat pedig 200 millió forintos önerőt biztosít.

A jelenlegi fejlesztés során egy majd? 100 éves elképzelés válik valósággá, hiszen Lendl Adolf, zoológus akadémikus már 1912-ben megálmodta azokat a terveket, amelyek során a Nagyszikla belsejében 3000 négyzetméternyi területén egy különleges élményt adó kiállítást hoznak létre, amely a földi élet fejlődésének, gazdagságának, összetettségének egyedi és látványos bemutatást tűzte ki célul. A látogatók olyan interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriási állatok modelljeivel, felfedező- és előadótermekkel gazdagon felszerelt kiállítást láthatnak, amelyhez hasonló máshol nem található Közép-Európában.

A Varázshegy projekt keretében már elkészült két attrakció: a Bölényház és a Zsiráfház műemléki rekonstrukciója. Mindkét fejlesztés az eredeti Kós Károly?Zrumetzky Dezső-féle tervek alapján valósult meg. A műemléki részletek mellett mindkét építmény korszerű, a mai kor állattartási igényeinek megfelelő kialakítású belső állattartó térrel és újjáépített kifutó-együttessel egészült ki. Az épületek fűtését részben megújuló energia felhasználásával oldják meg, amelyre egy másik uniós projekt keretében kaptak támogatást.

Fónagy János beszédében az intézményt a magyar tudomány és kultúra egyik legértékesebb pontjaként említette, hozzátéve, hogy a kultúrának pedig méltó környezetre, jól használható és esztétikus közösségi terekre van szüksége, ahol az emberek kikapcsolódhatnak, és a családi és baráti kötelékek megerősödhetnek. Az alapkőletételt követően az állatkert varázslakomán látott vendégül bennünket, melyre már a szokásos lejm-banda is megérkezett mindent elnyelő táskáival. Addig tegyék, míg megtehetik!

Bölényfreskó a falon

A Nagysziklát az Emberszabású házzal összekötő folyosón kapott helyet az a bölényábrázolás, amely az 1963-ban épült Bölényház oldalán volt látható. A múlt század második felére oly jellemző betonkocka alakú állatház pont a Varázshegy project keretében került lebontásra, ám a falát díszítő, altamirai barlangrajzok nyomán készült, sgraffito technikával kivitelezett bölényábrázolást újraalkották.

A kép 14-17 ezer éves eredetije a spanyolországi Altamira-barlangban található. A közel 15 m2-es sgaffitot Hernádi György festő-restaurátorművész készítette el újra 600 liter falazó-habarcs, nyolc mázsa folyami homok, hat mázsa kőpor és három mázsa mész felhasználásával. Az alkotást az alkotóval együtt az államtitkár, a főpolgármester-helyettes és a főigazgató leplezte le.

Szóljon hozzá!