ZETApress

hírportál

Rajzoltak a gyerekek

Kerékpárokat, rollereket és multimédiás lejátszókat nyertek a legszebb, legötletesebb rajzokat és fotókat készítő fiatalok. Közel 1400 alkotás érkezett arra a rajz- és fotópályázatra, amelyet az Európai Mobilitási Hét alkalmából hirdetett meg közösen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Az óvodás és iskolás gyermekek részére meghirdetett rajzpályázat ünnepélyes díjátadóját 2010. szeptember 17-én, az Európai Mobilitási Hét idején tartották. A pályázatra közel 1200 rajz és 200 fotóalkotás érkezett, számos határon túli gyermek és oktatási intézmény is küldött pályaműveket határainkon túlról is, elsősorban a Vajdaságból és Erdélyből. A családi kategóriában, amely nagymértékben épít a család alkotóerejére, olyan rajz, társasjáték, fotó és makett alkotások is érkeztek, amelyek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett.

Az alkotások az Európai Mobilitási Hét idei mottójával, a Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! ? jelmondattal kapcsolatos üzenteket jelenítik meg. Azok a gyerekek, akiket szüleik nap, mint nap autóval visznek, nem szereznek elég tapasztalatot a városi gyalogos és tömegközlekedésben ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

Az Európai Mobilitási Hét rendezvénye kapcsán a minisztériumok minél több gyermeket és felnőttet szeretnének arra ösztönözni, hogy közlekedjenek ?okosabban? gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A szülőket pedig arra buzdítják, hogy mindennapi ?autós fuvarozás? helyett, ismertessék meg gyermekeikkel a tömegközlekedési lehetőségeket, mutassák meg nekik, hogyan kell helyesen gyalogosan vagy kerékpárral közlekedni, segítve ezzel a fiatalok önálló utazási készségeinek fejlődését.

A díjátadót a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban rendezték meg. A szakmai zsűri által kiválasztott fődíjas alkotások készítői egy-egy kerékpárt és bukósisakot, a különdíjas óvodások és kisiskolások egy-egy rollert, a nagyobbak multimédiás lejátszót vihettek haza. A díjakat Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára valamint Simonyi István, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatási Főosztályának munkatársa adta át az ünnepségen részt vevő mintegy ötven díjazott fiatalnak. A nyertes alkotások és a rendezvényen készült fotók hamarosan megtekinthetőek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján.

Szóljon hozzá!