ZETApress

hírportál

A művészettől az életig

A magyar Bauhaus örökséget bemutató kiállítás nyílik Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában. A látványos képzőművészeti tárlat a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseménye, mely a berlini Bauhaus Archívummal szoros együttműködésben valósul meg.

Az eddig együtt sosem látott, mintegy félezer darabból álló Bauhaus műtárgy-együttes tárul a nagyközönség elé augusztus 15-e és október 24-e között a Pécsi Janus Pannonius Múzeumban A művészettől az életig ? Magyarok a Bauhausban címmel ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A kiállítás hosszantartó kutatások eredményeként 13 német köz- és magángyűjtemény, 3 amerikai és 1 zágrábi magángyűjtemény valamint 16 magyarországi köz- és magángyűjtemény agyagából áll össze. Sajátos miliőt eredményezve. Egyben reprezentatív katalógus kíséretében kívánja felmutatni a magyarok eddig kevéssé hangsúlyozott hozzájárulását a modern művészet ezen alapvető, sokat vitatott tendenciájához.

Az egyedülálló magyar és egyetemes művészeti örökségről ilyen átfogó képet még nem kaphatott a közönség. Első alkalommal kaphatunk ilyen mértékű sokoldal képet a magyar Bauhaus sokszínűségéről. Így Moholy-Nagy László, Breuer Marcell, Pap Gyula, Berger Otti, Forbát Alfréd, Weininger Andor, Molnár Farkas, Stefán Henrik, Johan Hugó, Sebők István, Neugeboren Henrik, Schwarz István, Téry Margit, Fodor Etel, Blüh Irén, Kárász Judit, Kállai Ernő és Bortnyik Sándor munkásságáról.

Az építészet, dizájn, bútorkészítés, tipográfia, reklám, színház, fotó, film, festészet, plasztika területén jelentkezett újítások mellett a Bauhaus transznacionális szemlélete is megelevenedik a kiállításon. Az ünnepek és hétköznapi élet bemutatásában szintén kiemelkedő szerep jutott a magyaroknak.

A mesterek és tanítványok egymást inspirálták. A kiállításon ez úgy fejeződik ki, hogy a növendékek munkái együtt szerepelnek a világhírű mesterek: Gropius, Kandinszkij, Klee, Itten, Feininger, Schlemmer, Bayer és Joost Schmidt alkotásaival.

Különleges kiállítást összművészeti ízelítőt nyújtó programok kísérik. A Janus Pannonius Múzeum nem csak magyarországi, de európai viszonylatban is úttörő kiállítása a művészettörténeti jelentőségen túl Pécs, mint szellemi-kulturális központ szerepét is erősíteni kívánja a kiemelkedő kulturális esemény révén. A tárlat ideje alatt bemutatják a magyarok kapcsolatát az intézménnyel, a különböző korszakokat, a művészi tevékenységet, a műhelymunkát, és az ipari tervezés folyamatát. A szervezők a program kapcsán szeretnék ismét megkedveltetni, s népszerűvé tenni hazánkban is a külföldön széles körben a mai napig elismert stílusirányzatot, s annak műtárgyait. A kiállítás kurátorai: Bajkay Éva, Annemarie Jaeggi, Várkonyi György.

A kísérőrendezvények dinamikussá teszik a tárlatot: megrendezik a sárkány- és a lampionünnepet, lesznek családi- és gyermekfoglalkozások, valamint a pécsi Bauhaus épületeket bemutató sétákra is sort kerítenek, továbbá felelevenítik a Bauhaus-színházat is. A pécsi Janus Pannonius Múzeum fő partnere a berlini Bauhaus-Archiv, Museum für Gestaltung, ahol a kiállítás szintén megrendezésre kerül 2010 decembere és 2011 februárja között.

Szóljon hozzá!