ZETApress

hírportál

Évadnyitó Londonban

A londoni Magyar Kulturális Központ pénteki nyitó rendezvénye, Ardó Zsuzsanna Roma Évtized című fotókiállítása, a vártnál csaknem kétszer több érdeklődőt vonzott. Az intézet kiállítóterme zsúfolásig megtelt látogatókkal, közöttük olyan méltóságokkal, mint Sir Anthony Figgis, a királyi udvar diplomáciai testületének marsallja.

Takács Ildikó Katalin, az intézet igazgatója bevezetőjében hangsúlyozta: boldog, hogy a londoni Magyar Kulturális Központ ilyen sikeresen kezdi az új évadot, amely során számos magyar művész kap majd bemutatkozási lehetőséget az Egyesült Királyságban, így például már szeptemberben a Temze Fesztiválon, a London Design Fesztiválon, és novemberben a rangos London Jazz Fesztiválon.

Czakó Borbála, Magyarország londoni nagykövete megnyitó beszédében kitért arra, hogy a Roma Integráció Évtizede (2005-2015) Programnak ebben az évben Magyarország látja el elnöki és titkári posztját. Ez a program többek között hazánk kezdeményezésére jött létre, és indulása óta már számos roma művészeti eseményt támogatott, mint például a Roma Pavilon felállítását az 52. Velencei Biennálén. Ardó Zsuzsanna, Londonban élő, alkotó, író és fotográfus kiállítása kapcsán elmondta, hogy képeit a magyarországi zárt romaközösségekben élő emberek ihlették. A londoni évadnyitót a Dutar együttes fergeteges koncertje zárta, amelyen tradicionális lovári dalokat is előadtak.

A kiállítás címe a Roma Évtized a Roma Befogadás Évtizede 2005?2015-re reflektál, mely az Open Society Institute (OSI) kezdeményezésére jött létre. A romák az elmúlt évtizedek folyamán Indiából Európába vándoroltak, és mára a legnagyobb etnikai kisebbséget alkotják a kontinensen. A Roma Évtized projekt kilenc európai ország, az Európa Tanács, az Európai Bizottság valamint az Egyesült Nemzetek támogatásával jött létre. A Londonban élő és alkotó Ardó Zsuzsanna két nyarat töltött Magyarországon, ahol ? a kevés szerencsések egyikeként ? bepillanthatott zárt roma közösségek életébe, sokszínű kultúrájukba. A Roma Évtizedet Magyarországon és Aglián kívül Indiában és az Egyesült Államokban is láthatta már a közönség.

Zsuzsanna hivatását tekintve író és -fotóművész. Könyvei és rövidebb írásai különböző nyelveken olvashatók az Egyesült Királyságban, Az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon, Németországban, Oroszországban és Szingapúrban. Tudományos munkatársként, szerkesztőként, újságíróként és filmesként is dolgozott, és az évek alatt több mint száz mozifilmet fordított magyarra, James Bond-tól Shakespeare-ig. Televíziós munkásságában európai hírű sorozatok szerepelnek.

A művész színdarabot is írt The Hat címmel (Arendt meets Heidegger ? Arendt és Heidegger találkozása), melyet a Harvardon mutattak be. Legújabb rövidfilmjének címe Allegro Barbaro, mely egy vizuális költemény Bartók zenéjére komponálva. KultúrSokk! Magyarország, szociális antropológiai utikönyve a negyedik kiadását éli világszerte. Hogyan legyünk Európaiak: Magyarul, és Szerelem Blues: Magyar Rapszódiák című kulturális szatírái angol-magyar kiadásban láttak napvilágot.

Az alkotó tagja a BAFTA-nak (British Academy of Film and Television Arts) az újságírók angliai szövetségének, alapító elnöke a Hampstead Authors’ Society-nek (Hampstead-i írók egyesülete), és a HASNotes szerkesztője. Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, Nagy Britanniában, és az Egyesült Államokban, legutóbb pedig Delhiben az India International Centre-ben, a Delhi Magyar Kulturális Központban, valamint az Indira Gandhi National Centre for the Arts-ban. Számos fotókiállításon a zsűri elnökeként, illetve független kurátorként is részt vett.

A kiállítás-megnyitón fellépő Dutár együttes énekesnője Csőke Renáta Magyarországon született és nevelkedett roma textilművész, különleges hangjával a legmélyebb érzéseket érinti meg. A zenekar rendkívül elegánsan ötvözi a magyar és roma melódiákat. A kiállításmegnyitón a Csenki gyűjtésből válogatott tradicionális Lovári dalokon kívül saját szerzeményeik is felcsendülnek majd. A kiállítás szeptember 7-e és október 10-e között tekinthető meg a londoni Magyar Kulturális Központban.

Szóljon hozzá!