ZETApress

hírportál

Megújult a kastély

Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Gémesi György polgármester, és Mezős Tamás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke ismertette a Gödöllői Királyi Kastély felújításának jelenlegi helyzetét.

A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése ? KMOP 3.1.1/E ? során betonban és aranyban mérve ? vagyis méretét és az anyagiakat illetően ? felújításának legjelentősebb szakaszához érkezett az ódon épületegyüttes ? tudta meg Lantai József a sajtótájékoztatón, ahol a felvételeket is készítette.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége egymilliárd 660 millió forint, amelyből 52 ezer négyzetméter park és 1600 négyzetméter belső tér nyerte vissza régi pompáját. 2009. július elsején kezdődtek meg a munkálatok. Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja a tervek szerint haladt. December idusán avatták fel a kastélypark díszkivilágítását, egy gyönyörű kandelábersort.

174 facsemetét, tízezer cserjét, ötezer hagymás növényt, ötvenezer évelőt ültettek el. Az egynyári virágok tavasszal kerülnek a földbe. A vízellátás érdekében 7,5 km csőhálózatot fektettek le, 5 km csepegtetőt építettek ki, 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Május elsején adták át a tájképi romantikus stílusban felújított parkot, így ma már ugyanaz a látvány tárul a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett. A kiviteli terveket a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtér-tervezési Tanszéke készítette, műemlékvédelmi, kivitelezési és dendrológus szakértők közreműködésével.

A dekoratív hatású növényágyásokról fotók és képeslapok tanúskodnak, sokukról még az alkalmazott növényfajok is leolvashatóak. A mai kert tervezői ilyen díszítő ágyásokat főként az utak mentén és találkozási pontjain alkalmaztak, amelyek folyamatosan pompáznak, színük és magasságuk pedig harmonizál egymással. A legnagyobb virágtenger a kastély és a park főtengelyében, a díszudvar fölött kapott helyet, amelyből az épületről, az udvarról és a kert számos pontjáról rálátni. A kompozíció egész évben virágdíszt mutat majd a változatos fajtáknak köszönhetően.

Elkészült a tereprendezés és a homlokzati felújítás. A tavasz folyamán a belső terek ? a Rudolf- és a Gizella-szárny ? születtek újjá. Az 1-2 szárnyak épület szerkezeteket érintő munkálatai is befejeződtek. Elkészült az említett szárnyak homlokzati felújítása; külön kiemelést érdemel a korhű megjelenésű, de a mai épületfizikai követelményekhez igazodó homlokzati nyílászárók elhelyezése és az eredeti terveket felhasználó faragott kő lábazat visszaállítása.

Szintén készen áll az a megújult szárnyakat kiszolgáló belső öt állomással rendelkező lift, amelynek alkalmazása tovább erősíti a kastély által már kiérdemelt Év akadálymentes műemléke-díj tartalmi megvalósulását. A liftakna szerkezeti kialakítása a több építési periódussal is rendelkező épületsarokban a boltozott terek és fragmentumok megtartásával külön építéstechnológiai bravúrral történt.

Megtörtént a belső terek építészeti helyreállítása. Az eredeti burkolatok a restaurálás és kiegészítés után, a korabeli ajtók, ablakok és radiátorburkolatok a hajdan volt fényt hozzák vissza a sokat látott lakosztályokba. Több száz négyzetméter falfelületen az eddig eltakart falfestéseket, faragott kőelemeket eredeti pompájukban állították vissza.

Jelenleg a kastélyhoz tartozó épületállománynak mindössze a negyede látogatható, a mostani felújításnak köszönhetően a királyi gyermekek lakosztályainak, az Erzsébet-verandának, a Sörpincének és a Horthy-bunkernek a rehabilitációjával ez a terület 10%-kal lett nagyobb. Már most gondolnak a 2010 folyamán elkészülő új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre, valamint a Mária Terézia szobor újbóli elkészítésére.

A januári karbantartási időszakot követően nagyobb, kényelmesebb ruhatár és információs iroda várja a kastély vendégeit. A nők és a családok kastélya, múzeum, programhelyszín, koncertek és színielőadások otthona, rendezvényközpont, amit mindenkinek látnia kell. Szeptemberben már a felújított szárnyak kiállításai is megnyílnak. A Lovarda és a Barokkistálló jövő télre készül el. Eddig egymilliárd 666 millió forintot fordítottak a munkálatokra, de a kormány március 24-i döntése nyomán további egymilliárdot költhetnek a rekonstrukcióra.

Szóljon hozzá!