ZETApress

hírportál

Grafikák a múzeumban

Az alig több mint három hónapos Mohai Erzsikét sokan fényképezték ma délután a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban. A kislány édesanyjához hasonlóan május 3-án született, mégsem emiatt került a figyelem központjába. Az okot nagyapja, Simon András szolgáltatta, akinek Mit üzen…? című időszaki kiállítása nyílt meg a mai napon.

A 49 éves alkotó bibliai témájú grafikákat készített. Azért olyanokat, mert életének kudarcos időszakában az ég felé fordult, Istentől kért segítséget. A Teremtő meghallgatta imáját, átsegítette a válságon, s mára már sikeres és boldog ember lett. Igaz, hogy fiatalon nem vették fel a Képzőművészeti Főiskolára, de autodidakta módon elsajátított művészetét azóta sem tudták utánozni.

Simon új stílust teremtett, mondta megnyitóbeszédében Sinóros-Szabó Katalin művészettörténész. Egyvonalas ábrái üzennek nekünk valamit. Nekünk kell megfejteni a rajzok értelmét, mondanivalóját. A képek mindenkinek mást és mást mondanak, s mi is mást olvasunk ki belőle ma, mint amit holnap fogunk.

A képek egy-egy életet, egy sorstragédiát ábrázolnak. Nagy öröm van bennük. Felfelé irányítják szívünket, lelkünket az ég felé. Erőt sugároznak, melyet fentről, Istentől kapunk. A művészről, életéről és munkáiról ennél is többet tudhatunk meg honlapjáról.

Szóljon hozzá!