ZETApress

hírportál

Hadik és Nádasdy nyomdokain

A 250 éve alapított Mária Terézia Katonai Rend magyar lovagjainak állít emléket a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum délben megnyílt időszakos kiállítása. A rendezőket az a szándék vezérelte, hogy ne csak a szakemberek, de az érdeklődő nagyközönség is megismerkedhessen egy rendi szervezet működésével és kitüntetettjeivel.

A kiállítás az 1757. június 18-i kolini csata harmadfélszáz éves évfordulójára készült el. Mária Terézia férje, I. Ferenc német-római császár ennek kapcsán alapította meg a rendet. Mint Holló József Ferenc főigazgatótól megtudtuk, a kitüntetést mindenki csak haláláig tarthatta meg, utána az örökösök kötelesek voltak visszaszolgáltatni azt az adományozónak.

Nem adták ki mégegyszer ugyanazt a medaliont, mondta el kérdésemre az altábornagy úr. Mindegyik azonosító számmal rendelkezett, így azóta nyomon követhető, hogy melyiket ki viselte. Sajnos sok kitüntetés elveszett, vagy megsemmisült, de így is található belőlük jócskán a múzeum tulajdonában. A bécsújhelyi Mária Terézia Akadémia is adott tárgyakat az intézetnek, de a szilveszteri kiállítászáró után ezeket majd vissza kell adniuk.

Katona Tamás történész megnyitószavaiban arról beszélt, hogy az 1991-es Kitüntetési törvény megalkotásakor elhamarkodottan szüntettek meg számos korábbi kitüntetést. Ezeket most újra kéne alapítani, s ehhez új törvényt kéne alkotni. Az Orbán-kormány regnálásakor, varsói nagykövetként tapasztalhatta, hogy a lengyeleknél jóval több régi kitüntetés megmaradt, a miénknél jóval több kitüntetés létezik, s a diplomáciai találkozókon ilyenekkel ajándékozzák meg tárgyalópartnereiket. Mádl Ferenc akkori államfőnk varsói látogatásakor csak kevés ilyennel tudott vendéglátóinak kedveskedni.

Szóljon hozzá!