ZETApress

hírportál

Design-ok a galériában

Az Európai Bizottság Kutatás, technológiai fejlesztés és demonstráció című programjának keretében szervezett kompozit-pályázat díjnyertes munkái június 12-e és július 1-eje között láthatók lesznek a Centrális Galériában, az Arany János u. 32-ben. A Composites-on-Tour-2 projekt nyolc európai szervezet együttműködésének eredménye. Az Európai Bizottság ?Kutatás, technológiai fejlesztés és demonstráció? programjában szervezett projekt célja, hogy formatervezők hétköznapi termékein keresztül irányítsa rá a figyelmet a minket körülvevő, hétköznapjainkban is jelen levő tudományra.

A kiállítás látogatóinak interaktív ?szigetek? teszik érthetővé a kompozit anyagok felépítését, működését és előnyeit. Az így megszerzett alapismeretek birtokában célszerű megtekinteni a projekt magját képező designkiállítást, amely egy nyilvános pályázat nyertes pályamunkáiból áll. A zsűri tagja volt Zalavári József, formatervező is, aki a BMGE professzora. A munkák között szerepelnek olyan egyszerű, ám formatervezők által újragondolt termékek, mint például egyedi székek, újszerű kültéri padok, környezetbarát, természetes szálból készült dohányzóasztal, mindössze egy kilogrammos létra, és még sok egyéb, szemet gyönyörködtető érdekesség. A pályamunkák másik része pedig a mérnöki csúcsteljesítményt képviselő termékekből áll, ide sorolható például, a szénszálas kerékpár, vagy a repülőgépgyártásban használt 3 dimenziós mérőkamera. A kiállításon két magyar fiatal, Selján Márk és Nádasi Gábor munkái is láthatók.

A kiállítás február 15-én nyílt meg Brüsszelben, a Design Flanders Galériában. Onnan Párizson és Barcelonán keresztül érkezik Budapestre, majd Ljubljanában és Eindhovenben lesz látható. A budapesti kiállítás helyszíne az OSA Archivum kiállítóterme, a Centrális Galéria lesz. A kiállítás július 1-jéig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között, illetve a Múzeumok éjszakáján is nyitva lesz. Szeretettel várnak mindenkit a konzorcium tagjai. A Composites-on-Tour-2projektről az érdeklődők további tájékoztatást kaphatnak a honlapjukon.

Szóljon hozzá!