ZETApress

hírportál

Múzeumok Majálisa hétvégén, a Múzeumkertben

A Magyar Nemzeti Múzeum idén is megrendezi a múzeumok hagyományos seregszemléjét a május 18-i Múzeumi Világnap alkalmából. A sorrendben tizenkettedik majális egyedi programkínálatával Budapest kiemelt kulturális fesztiválja, mely nem csak a hazai, hanem a külföldről hozzánk látogató nagyközönség számára is a tartalmas kikapcsolódást, a múzeumokkal való kötetlen és elmélyültebb ismerkedés élményét adja, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A Magyar Nemzeti Múzeum hagyományteremtő szándékkal 1996. májusában rendezte meg első alkalommal a majálist, amely szorosan kötődik az ICOM (International Council of Museums ? Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) által több mint fél évszázada minden évben meghirdetett Múzeumi Világnap eseménysorozatához. Ennek idei jelszava: MÚZEUMOK ÉS AZ EGYETEMES ÖRÖKSÉG.

Egy-egy közgyűjtemény ? a legkisebbektől a legnagyobbakig ?, olyan tárgyakat, emlékeket őriz, melyek nem csupán szűkebb környezetünk, történelmünk kapcsán, hanem az emberiség egyetemes történetének részeként is értelmezhető. Emellett az univerzalitást hangoztató korszellem is ad némi lehetőséget arra, hogy elgondolkodjunk a kulturális örökség talán megmosolyogtató, rendhagyó funkcióiról, hiszen egy Majálison a képzelet is szabadon szárnyalhat, a kreativitás is több teret kap. A Magyar Nemzeti Múzeum idén is olyan több tízezres nagyközönséget megmozgató kulturális fesztivált szervez, mely a magyar múzeumi világra, annak összefogására hívja fel a figyelmet.

A Majális ünnepi hangulatát erősíti az ?Év Múzeuma? és a ?Vendégbarát Múzeum? pályázat eredményének nyilvános kihirdetése is. A rendezvény részletes programja honlapjukon megtalálható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nyertes múzeumok

Szóljon hozzá!