ZETApress

hírportál

Vándorkiállításon az orvosok alkotásai

Fotóművészeti pályázattal zárult a CMS Művészeti Szalon másfél éves sorozata. A három fordulós, orvosoknak szóló művészeti pályázat célja az volt, hogy a művészetek oldaláról közelítse meg az orvosi munkát a mindennapokban kísérő fájdalom témakörét. A korábbi képzőművészeti vándorkiállítás sikerét látva a zsűri és a szervezők úgy gondolták, hogy a fotóművészeti alkotásokat is nyilvánossá teszik a nagyközönség számára. Az érdeklődők fővárosi és vidéki egészségügyi intézményekben tekinthetik meg a zsűri által kiállításra szánt pályaműveket.

Orvoslás és művészet. E két egymástól első pillanatra távol állónak tűnő szakma egyaránt keresi a feloldást a fájdalomra. A fájdalom a művészet egyik fő tárgya, ellenpólusa az örömnek, a gyönyörnek vagy a kéjnek. Az orvoslás célja pedig mindig is a fájdalom és a szenvedés megszüntetése volt. A művészetek segítségével így intenzíven, de traumák nélkül élhetjük át a valóságban a gyógyítás és gyógyulás során tapasztalt fájdalmat.

Ennek segítésére, illetve az orvos-alkotók művészi munkásságának bemutatására a Novartis Hungária Kft. CMS Művészeti Szalon néven egyedülálló kezdeményezést indított útjára 2005 őszén. Az orvosoknak szóló pályázat félévente más-más művészeti területen várta az alkotó kedvű orvosok műveit a fájdalom témakörében.

A fájdalom különböző perspektívái

A korábbi irodalmi és képzőművészeti pályázat után a harmadik, egyben utolsó forduló során fotóművészeti alkotásokkal pályázhattak a művészetek iránt fogékony orvosok. A CMS Művészeti Szalon hagyományai szerint most is szakértői zsűri bírálta el a beérkezett pályaműveket, majd március elején egy ünnepélyes díjátadó keretében nyújtották át a zsűri elismeréseként szolgáló díjakat a nyertes orvosoknak.

Az ország különböző tájáról érkeztek a fájdalommal kapcsolatos alkotások. A szervezők és a zsűri a bírálati folyamat közben határozta el, hogy a legkiválóbb műveket a képzőművészeti kiállításhoz hasonló tárlatokon mutatják be az érdeklődő kollégák és a nagyközönség számára. A CMS Művészeti Szalon Vándorkiállítása mától június végéig tekinthető meg az ország különböző egészségügyi intézményeiben.

Előreláthatólag a Fővárosi Uzsoki Kórház mellett négy vidéki kórházban, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, a hatvani Albert Schweitzer Kórházban, a Debreceni Egyetem Minigalériáján és a Balatonfüredi Állami Szívkórházban tekintheti meg a nagyközönség a legjobb fotóművészeti alkotásokat. A kiállítás-sorozat lehetőséget nyújt arra, hogy a kiválasztott pályaművek segítségével a laikusokhoz is eljusson az orvos-szakma fájdalom-ábrázolása, illetve a kiállított műveken keresztül a gyógyítók emberi oldala is előtérbe kerülhessen.

A pályázatok elbírálását öttagú, szakmai zsűri ? Gulyás Miklós, Balogh Rudolf díjas fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára; Vékás Magdolna, fotográfus; Szilágyi Lenke, fotográfus; Dr. Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Műcsarnok főigazgatója; és Prof. Dr. Gömör Béla, reumatológus professzor (Budai Irgalmasrendi Kórház I. Reumatológia), szerkesztő, szerző és műbarát ? végezte.

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotók és alkotásaik

1-ső díj: Dr. Hajdú Ildikó Catarat című sorozata. Alkotója háziorvosként csak amatőr szinten alkot, viszont családi hagyományként örökölte a művészetek iránti érdeklődést. Catarat című sorozatán műtét előtt álló, illetve már műtéten átesett patkányokat mutat be egy egyetemi tudományos kutatóintézetben. A fájdalomról úgy gondolja, hogy kivédhetetlen számunkra.

2-dik díj: Dr. Varga Tamás Reménytelenül című alkotása. Alkotója gyermekpszichiáterként dolgozik, és három éve foglalkozik aktívan fotózással. Évek óta érdekli a vizuális kultúra, a film, a fotó, az ezeken keresztül közvetített kapcsolat, valamint az elkészítő szándékai és a befogadóban zajló élmények. Műve egy elszáradt virágot ábrázol, amely reménytelenül, fájdalmasan kiált a világba.

3-dik díj: Dr. Jójárt György Sorstársak című műve. Készítője gyermekorvosként dolgozott, és 12 éve foglalkozik fotózással. Művein a múló pillanatot, a szépséget kívánta rögzíteni. Közben egyre inkább belemerült és megszerette a fotózást. Sorstársak című műve egy combcsont-törött kisgyermeket ábrázol, akinek combját fekve, csigán átvetett zsineggel, súllyal húzni kellett. Vigasztalásul a macija lábát is bekötötték és azt zsineggel ?húzták?. Gondolata a fájdalomról: A lelki fájdalom sokszor nehezebben viselhető el a testinél. A lelki szenvedést is csillapítani kell, ezzel enyhítünk a testi fájdalmon is.

Szóljon hozzá!