ZETApress

hírportál

Út a Műcsarnokban

Köztársasági elnökünk tegnap délelőtt ellátogatott a Holokauszt Múzeum Páva utcai épületébe, ahol megtekintette a deportálásokra emlékeztető kiállítást. Délután a Műcsarnok vendége volt, ahol feleségével, Erzsébet asszonnyal együtt részt vett Az út 1956-2006 című kiállítás katalógusának bemutatóján.

A kiállítás az ötvenedik évforduló tiszteletére került megrendezésre október 12-e és november 12-e között. A katalógus azért nem készült el korábban, mert a kiállítás egy hónapjára is utalni akartak benne. A 360 oldalas vászonkötetes mű első háromszáz oldala a műtárgyakat mutatja be más-más színű alapon, míg a további hatvan oldal verseket és prózákat tartalmaz.

Az egyhónapos kiállítás négy gondolat-pár köré csoportosította a kiállított tárgyakat. Mindegyik másik helyiségben, s más színű háttérrel került kiállításra, s a könyv lapjai is ilyenek. Az öröm és remény vörös, a gyász és elfojtás fekete, a túlélés és menekülés szürke, míg a változás és út fehér háttér előtt látható.

A képeket magánszemélyektől és közgyűjteményektől kapták. A kurátorok döntötték el, hogy melyiket melyik terembe tették. Egy-egy falon 30-40-50 és kortárs művészeti alkotásai kerültek, melyek között összefüggéseket lehetett felfedezni.

Az album csak ötszáz példányban jelent meg, s a bemutatón köztársasági elnökünkön és az osztrák és lengyel nagyköveten kívül a művészek és egyéb meghívottak kaptak belőle. Átlapozásakor újra átnézhettük a tavalyi kiállítás képeit, újra átélhettük az ötven évvel ezelőtti forradalom eseményeit.

Szóljon hozzá!