ZETApress

hírportál

Orchidea- és bromélia kiállítás

Tavaszköszöntő orchidea- és bromélia kiállítás nyílt ma a Magyar Orchidea Társaság rendezésében Budapesten, a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A látogatók a tavasz szokásos hírnökei mellett a trópusok egzotikus csodáival; orchideákkal és broméliákkal találkozhattak.

A Magyar Orchidea Társaság hagyományos tavaszi kiállításán a tagok bemutathatják ezer színben pompázó virág-csodáikat, meseszép orchideáikat ? a Cymbidiumokat, az otthonokban is hálásan virágzó Phalaenopsisokat, a fürdőszobák díszeiként szolgáló Paphiopedilumokat, az alacsony Pleionékat és társaikat ? a Laeilákat, Dendrobiumokat, Odontoglossumokat és egyéb virágzó gyönyörűségeket.

Az orchideák mellett más, különleges növényeket is megtekinthetnek a márciusi kiállítás látogatói. Megismerhetik a dél-amerikai esőerdőkből származó, színes felleveleikkel hónapokon át pompázó Broméliákat, valamint a köderdőkben és félsivatagokban őshonos Tillandsiákat, melyek ezüstös leveleikkel, színes virágzatukkal és különleges életmódjukkal kelthetik fel a látogatók érdeklődését. Csakúgy, mint az orchideák, ezek a fajták is kitűnően tarthatók lakásban ? sokáig virágoznak és viszonylag igénytelenek. Aki kedvet kap e növénycsoport tartásához, az a kiállításon nem csak vásárolhat, de tanácsot is kérhet a növények megfelelő tartásához.

Az egzotikus növények iránt érdeklődők számára az idei márciusi alkalom még egy érdekességgel szolgál. 2007-ben először szerepel a Magyar Kaktuszgyűjtők Egyesülete is a megjelenők között, akik kiadványaikkal együtt, a kiállítás egész időtartama alatt elérhetőek lesznek. Külön kiállítása lesz a Természetbúvár Magazinnak is.

A gyönyörű bevándorlók

Az első trópusi orchidea 1731-ben került Európába, a Bahamákról, míg az ázsiaiak közül egy kínai ?Apáca orchidea? érkezett elsőként az Óvilágba, 1778-ban. Az orchideák hamar felkeltették az európai botanikusok érdeklődését ? míg egy 1753-ban megjelent növényhatározóban még csak 16 trópusi növény szerepel, addig ugyanannak a műnek a második kiadásában, amely tíz évvel követte az elsőt, már 90 fajt említenek.

Európában az első virágzó trópusi orchidea a Bletia verecunda volt, melynek szirombontását 1732-ban jegyezték fel. Az esemény akkoriban óriási szenzációnak számított és az akkori viszonyokhoz képest nagy sajtóvisszhangnak is örvendett. A 19. század második felére divattá vált az orchidea nevelés, az orchidea-kereskedelem pedig felvirágzott. Egyes növények kisebb vagyonokért cseréltek gazdát és voltak, akik a gyors meggazdagodás reményében orchideavadászatra indultak.

Az orchideák nevelése azonban nem csupán vállalkozó kedvet és pénzt igényelt, hanem alapos szaktudást is. Az Angol Királyi Kertészeti Társaság 1809-es megalapításával elindultak azok a trópusi expedíciók is, melyek elsődleges célja az volt, hogy az orchideákat természetes élőhelyükön tanulmányozzák. A tanulmányutak során felismerték, hogy a növényeknek több levegőre és fényre van szüksége, mint ahogy azt addig gondolták és számos más szempontból is igyekezni kell a növények eredeti élőhelyéhez hasonló körülményeket biztosítani. Ezeket az újításokat követően jóval több növény jutott el a virágzásig, szaporításuk is sokkal egyszerűbb lett ? az orchideák így sokkal több ember számára váltak elérhetővé.

Az 1800-as évek kuriózumait ma már mesterséges körülmények között, hatalmas mennyiségekben termesztik. Napjainkban annak sincs semmi akadálya, ha valaki a mérsékelt égövön akar orchideát nevelni, a termesztési lehetőségek bővülésével áraik is jelentősen csökkentek.

Egzotikum magyarul

A márciusi rendezvényen ezúttal csak hazai kiállítók és növényárusok jelennek meg. Ennek jegyében kerül majd bemutatásra az a két magyar szakember, Füzesi Tamás és felesége, akik Magyarországon, egyedülálló módon laboratóriumi körülmények között nemesítik és szaporítják az orchideákat. A kutatók 16 éve kezdtek el orchideaszaporító anyagok és fiatal növények forgalmazásával, illetve növényi szövettenyésztéssel foglalkozni. Egy ruhásszekrényben rendezték be első laboratóriumukat, majd, miután azt kinőtték, Perenyére költöztek, ahol a növények már külön épületet kaptak.

Magyarországon a Füzesi házaspár az egyetlen, akik növény szaporítóanyag exporttal foglalkoznak. Kertészetükből évente kétszázezer virág kerül kivitelre ? kétszer annyi, mint ahány orchidea ma összesen van Magyarországon. A kiállítás látogatói, Füzesi Tamás segítségével a világszerte ismert és elismert vállalkozás illetve a kereskedelmi mértékű orchidea-szaporítás titkaiba is bepillantást nyerhetnek.

Mit hozott a harmincadik?

Az év első kiállítása alkalom arra is, hogy visszaemlékezzen a múzeum a tavalyi év sikereire, emlékezetes momentumaira is. Tavaly ünnepeltük a Magyar Orchidea társaság 30. évfordulóját, melynek tiszteletére emlékkönyv született, amelynek elkészítésében 5ötven tagtársunk vett részt. A társaság hagyományos tavaszi és őszi kiállításai minden eddiginél sikeresebbnek bizonyultak, a márciusi és októberi seregszemle látogatóinak száma meghaladta a 33 ezer főt, tudatta Sajtóosztályuk.

Hazai rendezvényeink mellett tagjaink első ízben vettek részt nemzetközi megmérettetésen ? a Padovában megrendezett Európai Orchidea Kongresszuson és Kiállításon. Az olaszországi versenyen a magyarok kiválóan szerepeltek, több kategóriában is előkelő helyezéseket értek el, így mutatkozva be az európai orchideás közösség képviselői előtt.

Kiállítóként jelent meg társaságunk a Német Orchidea Társaság 100-ik évfordulója alkalmából megrendezett drezdai kiállításon is, ahol tagjaink további nemzetközi kapcsolatokra és ismeretségekre tehettek szert. A fenti nemzetközi kiállításokra tagjaink a társaság által szervezett tanulmányutak keretében látogathattak el, de kirándulások során eljutottak a pécsi és a nyíregyházi botanikus kertbe, illetve a szarvasi arborétumba is.

Szóljon hozzá!