ZETApress

hírportál

Mécs Anna 4. Margó-díja

Csütörtök délután a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként megvalósuló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron 4. alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének, Mécs Annának. A Gyerekzár című könyv tavaly december 8-ai óbudai bemutatójáról idekattintva olvashatunk.

Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, harmadjára pedig Szöllősi Mátyás kapta meg az elismerést Váltóáram című könyvéért ? tudatta Kubik Elvira sajtófőnök.

Mécs Anna novelláiban korosztálya egzisztenciális kérdéseit teszi fel családról, párkapcsolatról, nőiségről, munkáról és önmegvalósításról. A Gyerekzár lendületesen és izgalmasan beszél nagyapáról, Tinder-kapcsolatról, rákról, szexről vagy autóvezetésről. A Scolar Kiadónál megjelent novelláskötet elbeszélői apákkal, anyákkal küzdenek, történelmi sérelmek, természettudományos elméletek és vallásos dogmák között próbálnak utat törni maguknak. A gyerekzár véd, de egyben gyerekszerepben is tart, így nem érezhetik meg tetteik súlyát, babásítva maradnak hosszú éveken át.

A Margó-díj támogatója a Bookline, a KKM Publishing Hungary Program és az Aegon, magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díj célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket, a nyertes pénzdíjat, kereskedelmi- és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. Idén 52 pályaművet neveztek, amelyek közül a tíz legjobbat elő-zsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Mécs Anna könyve mellett Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal és Juhász Tibor: Salgó Blues című kötete került az élmezőnybe. Csutak Gabi novellafüzére a KKM Publishing Hungary Program próbafordítási különdíjában részesült.

? A Bookline számára elsődleges fontosságú a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, és figyelve a Margó-díj egyre növekvő fontosságát, hisz alig akad olyan díj, ami az elsőkönyveseket díjazná, döntöttünk úgy, hogy a Margó-díj nyertesének felajánlott támogatásunkat megháromszorozzuk ? mondta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline Zrt. marketingigazgatója. A jelentősen megnövelt médiatámogatást a Margó-díj szervezői a győztes, a legjobb három és a tízes lista könyveinek bemutatására fordítja.

Szóljon hozzá!