ZETApress

hírportál

Gyermekbarát város program

Játékos és ismeretterjesztő járdafestések lepték el Budapest utcáit: dinoszauruszok, naprendszer és ugróiskola is lesz ? tudatta Berkes Oorsolya kommunikációs munkatárs. Fotóink Rácmolnár Milán felvételei.

Ezentúl nemcsak a könyvekben vagy otthonainkban találkozhatunk ezekkel a játékos és ismeretterjesztő jelenségekkel, hanem Budapest különböző kerületeiben is fellelhetjük őket, méghozzá járdafestések formájában. A Fővárosi Önkormányzat nyújtott támogatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) részére, közösségi és közterületi innovatív koncepciók, urbanisztikai és a városi élet design személetű projektek megvalósítására.

Hogyan segítheti a dizájn egy város életét, lakóit, a gyerekek mindennapjait? ? A kutatási munka során azt vizsgálták az alkotók, hogy a mindennapi útvonalat a játszóterektől az óvodáig és iskoláig hogyan lehetne még színesebbé és izgalmasabbá tenni. Ennek eredményeként született meg a Gyermekbarát város program, amely Budapesten elsőként a Józsefvárosban valósult meg. Az elfogadott koncepció keretében 2018. tavaszán különböző érdekes felfestések ? például dinoszaurusz-lábnyomok, a Naprendszer bolygói vagy épp szorzótábla ? kerültek ki a VIII. kerület több helyszínére. Szeptember elején, az óvoda- és iskolakezdésre pedig Csepelen bukkantak fel a különleges járdafestések. A fejlesztéssel a 3-10 év közötti óvodás és iskolás gyermekeket szeretné a Főváros megcélozni.

? Nagyon fontosak a gyerekek Budapest életében, valamint fontos, hogy mi, felnőttek odafigyeljünk rájuk. Az óvoda- és iskolakezdés még inkább arra figyelmeztet bennünket, valamint a városvezetést is, hogy fokozottan és okosan foglalkozzunk a gyerekekkel, hiszen minden egyes tanévkezdet új célokat, új kihívásokat állít a kicsik elé is. A Gyermekbarát város program járdafestményeivel színesebbé és szerethetőbbé kívánjuk tenni számukra is a várost, egyúttal bízunk benne, hogy az ismeretterjesztés és a játékos tanítás is felkelti az érdeklődésüket, és örömmel fogadják Budapest több pontján is az izgalmas alkotásokat ? fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Csepel Önkormányzata is csatlakozott a Főváros által életre hívott programhoz, az idei iskolakezdésre elkészült alkotások már felfestésre is kerültek a kerület hét frekventált, gyerekek által napi szinten látogatott pontján. ? Nagy örömmel támogattuk a kezdeményezést, már csak azért is, mert kerületünk hosszú ideje kiemelten kezeli a csepeli családokat, gyermekeket. Ezt bizonyítja a Csepeli Gyermeksziget Program is, melynek keretében az elmúlt években számos családokat érintő pozitív intézkedés született, többek között bölcsőde- és óvodaudvarok, valamint játszóterek újultak meg. Úgy gondolom, hogy ezek a különleges és egyedi járdafestések nemcsak vidámabbá teszik a szeptemberi óvoda- és iskolakezdést, hanem interaktív módon új ismeretekkel is gazdagíthatják a csepeli gyermekek tudását ? mondta Borbély Lénárd polgármester.

A járdafestmények különböző témaköröket ölelnek fel, és mindegyikhez tartozik egy-egy újragondolt, látványos feladvány vagy jellegzetes szimbólum: ugróiskola, szorzótábla vagy épp az óra működése. A dinoszauruszoknál 1:1-es lábméreteket láthatunk felfestve viszonyításként, de a gyerekek megismerhetik azt is, hogy milyen bolygókból áll a Naprendszer, és találkozhatnak az időmértékes ugróiskolával is Varró Dániel versrészlete alapján.

A projektet a Fővárosi Önkormányzat, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és az alkotók ? a MOME EcoLab kutatócsoportja ? olyan példaértékű modellnek szánják, melyet a jövőben több budapesti kerületben is örömmel megvalósítanának. Idén ősszel még csatlakozik az I., III., V., XII., és XVII. kerület is a Gyermekbarát városhoz, így hamarosan még több budapesti utcán sétálva találkozhatunk a játékos járdafestményekkel.

Szóljon hozzá!