ZETApress

hírportál

Dunapest Fesztivál ? A parti kultúra

Dunapest Fesztivál 2018.Összművészeti és urbanisztikai fesztivál lesz a Dunán augusztus 31-én péntektől szeptember 2-án vasárnapig. Idén immár 3. alkalommal kerül megrendezésre a Dunapest Fesztivál. A nyárzáró hétvégén a főváros folyó menti helyszínein száznál is több művész és előadó programjait élvezve kerülhetünk közelebb a Dunához.

A Dunapest Fesztivál egyszerre inspirálja a város lakosait és az idelátogatókat, hogy újra felfedezzék Budapestet, a Dunát és a természeti és művészeti kapcsolódást a Duna-menti országok és hagyományok között. A fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet, és újraértelmezni a város és a víz kapcsolatát! ? tudatta Kubik Elvira sajtófőnök. Az előzmények idekattintva olvashatók.

? A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze, szervezi az életünket. Nézhetjük a hídról vagy a rakodópart alsó kövén ülve, mindig másmilyen ? mondta Sápi Zsófia, a Dunapest Fesztivál fő-szervezője. Kiemelte, hogy az idei fesztivál programja ismét színes és sokoldalú lesz. Zene, színház, képzőművészet, film, irodalom, urbanisztika, gasztronómia, gyerekprogramok és vízi-, vízparti sportok egyaránt helyet kapnak a három nap alatt.

A fesztivál területét a Duna alakítja. A Népszigeten két napon át olyan koncerteket élvezhet a közönség, mint a Szabó Benedek és a Galaxisok, Antonia Vai, a Middlemist Red, Apey vagy a Dope Calypso. A Margitszigeten szombaton petanque- és frizbi-versenyt rendezünk a városi sportok kedvelőinek, a Wesselényi Csónakháznál pedig evezős családi napot tartunk a Magyar Evezős Szövetséggel közös szervezésben.

Egyedi fejlesztésű színházi produkciókat valósítunk meg, a 2-es vonalán villamosszínházat indítunk a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve, a Ludwig Múzeumban pedig egyperces szobrokat hozunk létre egy improvizációs előadás keretében.

A város és a folyó kapcsolatának urbanisztikai nézőpontjait szakmai workshopokon és a Duna tematikájú DANUrB konferencián tárgyaljuk meg. A Pecha Kuchán a legfrissebb építészeti és designtrendekről beszélnek az előadók, és 12 tematikus sétát kínálunk a látogatóknak a Vízivárosban, a Lupa-szigeten, a Népszigeten, de bemutatjuk a Duna-parton a XX. század elején működő gőzmalmokat is, ahogy Ybl Miklós építészetét is. Az összművészet jegyében lesz még slam showcase, kisfilmfesztivál, break-táncverseny, fotókiállítás. Az egész napos családi programok keretében pedig gyerekfoglalkozás, közösségi grillezés és pisztrángfüstölés, evezés és pecaverseny.

Szóljon hozzá!