ZETApress

hírportál

Zeneház épül a Városligetben

Hamarosan megkezdődik a Magyar Zene Háza építése. Egyedülálló zenei intézménnyel, ikonikus épülettel és új zöldfelületekkel gazdagodik a Városliget ? tudatta Herczeg Dóra kommunikációs igazgató.

A Sou Fujimoto világhírű japán építész által tervezett különleges épület az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre úgy, hogy ezzel együtt több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaadnak a parknak. Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is funkcionáló páratlan intézmény a tervek szerint 2020 végén nyitja meg kapuit. A Liget Budapest Projekt keretében megépülő, a természet és az épített környezet egyensúlyára különleges hangsúlyt helyező Magyar Zene Háza a magyar zeneművészet egyedülállóan sokoldalú megismerését teszi majd lehetővé.

Aligha van olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene. Kodály országaként ismer bennünket a világ, de számos magyar művész alkotott maradandót a zene univerzális nyelvén: Bartók Béla és Liszt Ferenc meghatározó alakjai az európai zenetörténetnek, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter pedig a kortárs zeneművészet óriásai. A 2020 végén új intézményként megnyíló Magyar Zene Háza ezt a gazdag zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a XXI. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Egy olyan új, hiánypótló intézmény jön létre a Városligetben, mely méltó emléket állít a magyar művészet világszinten talán legismertebb és legelismertebb ágazatának, s egyben a zene megismerésére, művelésére is ösztönöz.

A Liget Budapest Projekt Európa jelenleg legjelentősebb kulturális tartalmú városfejlesztési beruházása, mely Magyarország legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal. ? Az elmúlt évek alapos tervezési munkálatai után, a Magyar Zene Háza építésének megindítása a Városliget megújításának egy újabb kulcsfontosságú lépését jelenti. A Liget Budapest Projekt, amely ma Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési programja, immár nemcsak egy nagyszabású tervként létezik, hanem a megvalósítás szakaszába lépett, s 2020 végéig teljes egészében elkészül ? emelte ki Baán László, a projekt miniszteri biztosa.

Az épületről

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, tízezer négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több-ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kap vissza a Városliget és a parkhasználók. A tervező Sou Fujimoto, a világ egyik leginnovatívabb építésze egyedülállóan izgalmas, természetközeli épületet alkotott meg, melyet a nemzetközi tervpályázaton a magyar és nemzetközi zsűri 168 beérkezett pályamű közül választott ki. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, s hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi és különleges funkciójából fakadó igényeket.

A természet-ihlette, inspiráló épületeiről híres japán építész a Zene Háza tervezésekor a természetből és a zenéből egyaránt merített. Az épület jellegzetes lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette. A nyitottság és átjárhatóság jegyében az építész az épület oldalfalait üvegből tervezte, míg a tetőre álmodott lukacsos szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, áteresztik a fényt az épület belső helyiségeibe is.

? Az augusztusban induló fejlesztéssel, egy új kulturális intézmény és közösségi tér érkezik a Városligetbe. Sou Fujimoto épülete nagy eséllyel pályázik Budapest új ikonikus épületének címére, a zenei intézmény elképzelése a Liget Budapest Projekt terveit támogatva a családi programok és a kulturális élet központjává, illetve a város pezsgő találkozóhelyévé varázsolja majd újra a Városligetet ? emelte ki Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Zene Háza tartalmáról

A Magyar Zene Háza épületének hármas szintfelosztása támogatja és segíti az intézmény komplex tartalmi kínálatát is: a kiállító, az előadóművészeti és az oktató tereken. Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás tartalma egyfajta zenei csodák palotájaként interaktív módon ismerteti meg a zene működését, valamint átfogó zenetörténeti képet ad a világ és kiemelten hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain és emblematikus alakjain keresztül.

Ugyanez a szint ad otthont egy időszaki kiállítótérnek is, ahol a magyar zenetörténet egy-egy témakörének részletesebb bemutatása válik lehetővé, de itt mutatkozhatnak be a világ nagyszabású, zenei témájú utazó kiállításai is. A tervek szerint elsőként az elmúlt félévszázad magyar könnyűzene történetét feldolgozó izgalmas tárlat várja majd a közönséget. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó zenepedagógiai programok jól illeszkednek a köznevelési intézmények művészetoktatási tevékenységéhez, s egyúttal gyerekbarát helyszínként hiánypótló családi programlehetőséget is nyújt.

? Vállalásunk nem kisebb, bízunk benne, hogy hatásunkra sok ember életében kap fontosabb szerepet majd a zene. A kiállításokon interaktív, játékos eszközökkel, sajátélményeken keresztül fedezhetjük fel a zene fejlődését a népzenétől, a gregoriánig, a klasszikus zenétől a jazzig, egészen korunk zenei világáig. A Magyar Zene Háza a zene csodálatos birodalma lesz, egy olyan izgalmas hely, ahol a gyerekektől a felnőttekig, korcsoporttól és zenei képzettségtől függetlenül bárki izgalmas zenei élményeket szerezhet ? emelte ki Batta András, a zenei ismeretterjesztő központ szakmai munkacsoportjának vezetője, a Zeneakadémia egykori rektora a kiállítás tervezésével kapcsolatban.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ip349VL_UfU[/youtube]

A kiállító terek mellett egy úgynevezett hangdóm is helyet kap. Egy különleges félgömb alakú kupola térben az egyedi hangtechnika hoz majd létre hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató, legyen az a természet hangja az Amazonas esőerdő közepén, tánc egy erdélyi lakodalomban vagy egy szimfonikus hangverseny élménye.

Az épület földszintjén egy koncertterem és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad kap helyet, amely a legkülönbözőbb fellépők és zenei stílusok bemutatásával kalauzolja el a közönséget a zene világába. Programkínálata a sokszínűséget tükrözi, amelyben a hangsúly az ismeretterjesztésé, a magyar népzene épp annyira fontos szerepet kap, mint a távoli kultúrák zenéje vagy az értékes jazz, a klasszikus és kortárszene, illetve a könnyűzene.

A Zene Háza az oktatásában is szerepet vállal, az épület emeleti szintjén zenepedagógiai termek és egy digitális könyvtár helyezkedik el, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot. A Magyar Zene Háza továbbá nagy hangsúlyt kíván fektetni a tehetséggondozásra, a professzionális zenészek mellett amatőr együttesek szerepeltetését és a fiatal tehetségek felfedezését is célul tűzte ki. A Magyar Zene Háza felépítésével 2020 végén egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jöhet majd létre, amely a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

A Liget Budapest Projektről

A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, mely nemcsak egy nagyszabású terv, hanem immáron maga a valóság. A Városligetben nemcsak új intézmények épülnek, hanem a régi épületek is megújulnak, egyben rehabilitálják, és nagy mértékben bővítik a Liget zöldfelületét is. A park és az épített környezet kapcsolata kiemelt fontosságú a Városliget megújulását szolgáló Liget Budapest Projekt megvalósításában, így a Liget beépítettsége a jogszabályban előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról ? több tízezer négyzetméterrel ? 65 százalékra nő az évtized végére.

2018 nyár végére befejeződik a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme, amelynek keretében a Szépművészeti Múzeum környezete és a Vakok Kertje születik újjá, valamint a környékbeli iskolák igényei alapján új sportpályákat alakítanak ki, illetve már birtokba vehette a nagyközönség Budapest legkomplexebb kutyás élményparkját is, mely félhektárral növelte a Liget zöldfelület is. Még idén elkezdődik a parkfelújítás második üteme is, melynek során Európa legjobb játszótere épül majd a Ligetbe.

2017 tavaszán adták át az Állatkerti körúton a Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült új pavilonokat. A Fővárosi Állat- és Növénykertet jelentősen bővítő Pannon Park alapkövét 2017. októberben tették le, az Olof Palme Ház átfogó műemléki rekonstrukciója pedig jövő év elejére elkészül. Európa egyik legkorszerűbb múzeumi és tudományos háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Szabolcs utcai kivitelezése már a végéhez közelít, még idén elkészül, melyet követően kezdődhet a műtárgyak beköltöztetése.

Elkészült a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, melynek köszönhetően az épület jelentős része megújult és ? közel 70 év után ? ismét látogatható lesz a múzeum impozáns Román Csarnoka a 2018. október 30-i nyitást követően. A Szépművészeti Múzeum évtizedek óta nem látható gipszgyűjteménye több száz kiemelkedő darabjának új otthont adó Komáromi Csillagerőd rekonstrukciója és bővítése szintén jó ütemben halad, az épület 2018-ban elkészül és 2019 év elején megnyit.

Hamarosan befejeződik a Néprajzi Múzeum mélyépítése, mellyel párhuzamosan idén nyáron elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése. Előbbi 2020 nyarára, míg utóbbi 2019 év végére készül el. Az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza építési munkálatai 2018 év végén indulhatnak meg, a tervezett új intézmények helyén lévő régi épületek bontási munkálatai már befejeződtek.

Szóljon hozzá!