ZETApress

hírportál

Újra fesztivál a nyáron

Nagyszabású programokkal és hatalmas látogatottsággal indult meg a 2018-as Budapesti Nyári Fesztivál ? tudatta Féderer Andrea, a Szabad Tér Színház sajtófőnöke.

A hétvégén két nap alatt hat programmal, közel nyolcezer látogatóval, nagyszabású kültéri ingyenes nyitóeseménnyel, kuriózumnak számító szimfonikus Quimby-koncerttel, egész napos Vakációváró családi fesztivállal, kiállításmegnyitóval és interaktív gyerek-előadásokkal kezdődött meg a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó 2018-as jubileumi programsorozata.

Június 9-én szombaton megnyitotta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80 éves fennállását ünneplő jubileumi évadát a Budapesti Nyári Fesztivál. A három hónapon át tartó kulturális programsorozatot nagyszabású, ingyenes nyitókoncerttel indították útjára a Margitszigeti Nagyréten, ahol csaknem háromezer ember gyűlt össze a közös, piknik hangulatú ünneplésre. A Mezítláb a réten címet kapott, közvetlen hangulatú, nyáresti koncerten a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásában, Héja Domonkos vezetésével a zeneirodalom legismertebb tánczenéivel töltötték be a Margitsziget gyönyörű zöld környezetét, a népszerű keringődallamokra pedig nemcsak a pokrócokon elheveredő nézők, hanem Bán Teodóra fesztiváligazgató, Takács Bence műsorvezető és maga az est karmestere is lekapta cipőjét a nagy mezítlábas bálhoz.

Június 10-én vasárnap a színpadokon és a Víztoronyban is elindult az évad. A Városmajori Szabadtéri Színpadon és környékén megrendezett egész napos Vakációváró családi programon közel 1500 kisgyerek és családja mulatott. Az immár hagyományosan megrendezett nyárindító kisfesztiválon a győri Vaskakas Bábszínház reggeli matinéelőadása után a teljes nap folyamán ingyenes programokkal, ajándékokkal és akciókkal vártak kicsiket és nagyokat egészen a délutáni Halász Judit koncertig: volt interaktív bohóc műsor Peppinoval, ahol a gyerekek ügyességi játékokon, sorversenyeken vehettek részt, a Felelős Szülők Iskolája együttműködésével újrahasznosító kézműves foglalkozás keretében építhették meg saját robotjukat, majd érzékenyítő kutyás bemutató során ismerkedhettek meg testközelből három terápiás vizsla kedvességével, játékosságával és okosságukkal. A nap egyik legnagyobb sikerét minden bizonnyal az élő dínóshow hozta meg, de egész nap volt arcfestés és óriás légvárcsúszda is. A budai színpadon mostantól minden vasárnap várják a gyerekeket a 10:30-kor kezdődő matiné-előadásokon egészen augusztus végéig, valamint a Margitszigeten is elindult a minden szombaton és vasárnap ingyenesen látogatható Interaktív meseszínpad és a Reneszánsz délelőttök mesesorozat is a legkisebbeknek.

A Margitszigeti Víztoronyban Bán Teodóra, Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója és Máté Attila, az MTVA tartalomkereskedelmi vezetője nyitotta meg kora délután a Budapesti Nyári Fesztivál idei két időszakos kiállítását. Erről idekattintva olvashatunk. A tárlatok pillanatképeket mutatnak be a közönség számára a magyar közmédia történetéből, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad elmúlt 80 évéből. A kiállítások szeptember 30-ig látogathatók.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon este 8 órától kezdődött meg a jubileumi programsorozat a Quimby és az Óbudai Danubia Zenekar koncertpremierjével. Az együttesek rendhagyó koncertjén teljes telt-ház előtt szólaltak meg szimfonikus átiratban és lenyűgöző színpadi vizuál mellett az ismert Quimby-számok, hatalmas sikert aratva a közönség előtt. A fennállásának 80. évfordulóját ünneplő színpad a következő hónapokban nagyszabású színházi-és operabemutatókkal, látványos balettshow-kkal és rendhagyó koncertekkel várja a nézőket a teljes nyár folyamán. Az évad klasszikus repertoárját a Nemzeti Filharmonikusok ünnepi nagykoncertje nyitja meg június 15-én a Nemzeti Énekkar, Fülei Balázs zongoraművész, valamint Miklósa Erika és Molnár Levente operaénekesek közreműködésével, az azt követő hétvégén pedig Strauss vérfagyasztó Saloméját varázsolják színpadra a gyönyörű Sera Gösch vendégszereplésével.

Szóljon hozzá!