ZETApress

hírportál

Tánchíd a szívedig

23. Duna Karnevál Nemzetközi Kulturális Fesztivál június 8-tól 17-ig. Június 15-én pénteken 20:30-kor a Hősök terén Emir Kusturica és Zenekarának koncertje. Előzenekar: Szalonna és Bandája, a Kolo Zenekar és barátaik ? tudatta Jánosi Katalin PR.

Emir Kusturica tiszteletére kivételes zenei élményt nyújtó koncerttel készül az összevont zenekar. Új színben ötvözik a magyar és délszláv autentikus és feldolgozott népzenét. A rendhagyó koncerten közel húsz zenész idézi meg e népzenei világ kincseit. A koncert különlegessége, hogy a zenei élmény mellett, Kricskovics Antal elsöprő erejű koreográfiáját is láthatjuk a Tököli Délszláv Táncegyüttes előadásában.

Június 16-án szombaton 20 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Duna Karnevál Gála, I. Világkarnevál. A Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája a Gálaműsor a Margitszigeten. A Világkarnevál a külföldi táncegyüttesek közel 300 művészének közös műsora. A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét. Meghívott országok: Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Románia, Szlovákia, Szerbia, Törökország.

II. Szerelmünk, Kalotaszeg. A nagyszabású produkció a hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás a hagyomány és korszerűség szellemében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével. Résztvevők: Duna Művészegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Bartina Táncegyüttes, Szekszárd, Bem Táncegyüttes, Budapest, Bihari Táncegyüttes, Budapest. Zenei szerkesztő: Dulai Zoltán, Pál István Szalonna. Táncmester: Gyémánt Ádám. Koreográfusok: Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Mihályi Gábor. Rendező ? koreográfus: Juhász Zsolt. Az est rendezője: Mucsi János.

Visegrádi Tánckarnevál a Hősök terén

Június 17-én vasárnap 19:30-kor egy eredeti egész estés táncszínházi darab következik, melynek szereplői a négy visegrádi nemzet táncos és zenész előadói. A produkció magyar, szlovákiai szlovák és magyar, cseh és lengyel partnerek közös művészi munkájának eredménye, mely a V4 visegrádi soros elnökség tiszteletére jön létre. A mű célja a népek tánc- és zenei hagyományainak megőrzése, legszebb példáinak színpadra állítása, az egyedi színek, virtuóz elemek megünneplése.

A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző, egy korábban Európa-szerte népszerű nemzeti ünnepi tánc dallamaira. Az egységbe szerkesztett darabban különleges hangsúlyt kap az európai nemzetekbe olvadt cigányság máig élő öröksége. A koreográfia az archaikus, eredeti elemektől ível az adaptált, a kortárs táncművészet által is alkalmazott megoldásokig.

A mű záróképe beavatja a nézőket az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség legjobb gyakorlatok regiszterébe felvételt nyert TÁNCHÁZ módszerbe, a közel 50 évvel ezelőtt elindult táncházak hangulatát varázsolja a színpadra, bemutatja a táncház hagyományos megjelenési formáját és annak hatását az autentikus táncrendek színpadra alkalmazására. A művészi alkotómunka eredményeképpen a visegrádi nemzetek tánc-, és zenei hagyományokat kohézív egységgé harmonizálja a produkció. A projekt előkészítése, létrehozása és bemutatója során a négy nemzet alkotó és előadó művészeinek, szakembereinek, valamint a szervezőknek interkulturális párbeszéde tovább erősíti a visegrádi kulturális hálózatot.

A táncmű képzeletbeli karavánként utazza be V4 térségét, jó példával szolgálva, és bemutatva, hogyan erősíti egymást a hagyományőrzés és az újítás. A műsor hivatott a Visegrádi népek közös történelmi kulturális értékeit kölcsönösen megismertetni, illetve elültetni az egység uniformitás nélküli gondolatát. Az esti program felvezetéseként gyermek táncosok árasztják el a Hősök terén felállított színpadot és előterét. A vidámságot sugárzó gyereksereg viháncoló táncháza szívet melengetően alapozza meg a díszelőadás hangulatát.

A két félidős műben szereplő táncok többek között: polonéz, kujavjak, oberek, mazur, cseh polkák, zempléni, mátyusföldi, ipolysági szlovák és magyar táncok, szászcsávási cigány táncok, ugrós, szatmári verbunk és csárdás. Résztvevők: Duna Művészegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes lengyel, szlovák, cseh táncegyüttesek és zenekarok, hagyományőrző, gyermek-ifjúsági tánccsoportok. Házigazda: Berecz István. Szerkesztő koreográfusok: Juhász Zsolt Harangozó Gyula díjas, Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas érdemes művész. Zenei vezető: Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas. Zenei munkatárs: Dulai Zoltán. Rendező: Mucsi János, Harangozó Gyula díjas, érdemes művész.

Szóljon hozzá!