ZETApress

hírportál

Gazdarandevú a Vajdahunyadvárban

Vicenapi gazdarandevúra várja látogatóit péntektől ma estig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A városligeti állandó programok közt bor- és HÍR-es borkorcsolyák bemutatása, gazdaismertetés, termékkészítési-kézművesipari bemutatók szerepelnek. Az új állandó kiállításban a jurtánál joghurt-, a középkori ház kemencéje mellett pékárú-kóstoltatás, a magyar szürke közelében sajt- és szalámi-kóstoltatás, az emeleten a Levendula Játszóház. Az alkotóműhely programjai: tanyasi (gazdasági udvar) terepasztal készítése, szőlős játékok, mondókák, nemezelés, csuhéból, csutkából, gyapjúból állatkák készítése, ismerkedés gabonákkal, magokkal és kézműves-vásár.

A Vajdahunyadvár mai épületét, amely Budapest egyik meghatározó, látványos építménye, száz évvel ezelőtt építették fel az 1896. évi millenniumi gazdaünnepi sikerek után. Ezért 2007-ben, ünnepi programokkal, elsőként a HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) agrártermékeinek látványos és pompás bemutatásával emlékezünk meg, és köszöntjük Budapest idegenforgalmi nevezetességét VINCE-NAPI GAZDARANDEVÚ címmel.

Az évkezdő ünnepi rendezvénysorozatunk, az egykori gazdák év eleji összejövetelét eleveníti fel, amikor egymáshoz, egymás pincéiben, a kemény tél, és az évzáró adventi-karácsonyi ünnepkör, az István és János nap után (Istvánolás, Jánosozás, borszentelés után), már a gazdasági év tennivalóit vették számba. Az ünnepnapok után a fontos és meghatározó dolgos hétköznapok következtek, készülődés az új gazdasági évre, a mezőgazdaság minden ágazatában.

Vince napjának megülése ennek a felkészülésnek az alkalma, amikor az időjárást figyelve, annak alakulásából messzemenő következtetéseket vontak le az évi kenyérgabona termésre, a szántóföldi növénytermesztésre, a kerti növény-és szőlőtermesztésre, a bortermésre. Ezeken a téli estéken az előző évi megtermelt javakat élte fel a parasztgazdaság, illetve tervezgetett a gazda, mit és hogyan változtasson. Az előző év szerencsés időjárása, munkaszorgalma biztosította a téli hónapokban és az évkezdő első negyedévben az élelmet, a kenyeret, a húst, a bort, a sajtot, mint a legfontosabb alapélelmiszereket.

Vince nap tehát, mind a termelés, mind a táplálék fogyasztás szempontjából, mind a hagyomány, a kultúra figyelemre méltó napja volt. Kisebb ünnepnapnak is számított, egyféle profán ünnepnek, amikor a mulatozásnak, a falatozásnak, a borkóstolásnak, a lakmározásnak az ideje is eljött. De miért, hogyan tartották meg ezt a napot, mit ettek, mit ittak ezen alkalomból? Hogyan készültek fel az új gazdasági évre, miben reménykedtek, mit jósoltak Vince napjának időjárási megfigyeléseiből?

Ezt mutatja be agrár-kulturális rendezvénysorozatuk, amely folytatja azt a megkezdett munkát, amit Vince napja, a Magyar Kultúra Napja, a Himnusz születésének napja kapcsán a Mezőgazdasági Múzeumban elkezdtünk már a korábbi években, most pedig boros-agrárcégek támogatásával, az FVM, az OKM segítségével, az Agrármarketing Centrum támogatásával kibővítve valósítanak meg. Ünnepi programjaikra szeretettel várják az érdeklődő belföldi és külföldi látogatót, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

  1. HÍR-es termékek-borkorcsolyák, és termelő agrárrégióik Magyarországon. Kiállítás, kóstolóval, folyamatos. A Barokk épületszárny un. ?Ló termében? és a Főbejárat környékén, agrártörténeti-kultúrtörténeti kiállítás tablókon, vitrinekben, tárlókon, mulázs és eredeti HÍR termékekkel, kóstolóra kitett elfogyasztható termékekkel.
  2. HÍR-es borkorcsolya termelő gazdák bemutatkozása folyamatosan. Részben az un. ?Ló teremben? és a folyosón asztalok mellett a HÍR termékek folyamatos készítése közben, azt bemutatva, a gyártást szemléltetve és ismertetve a látogató-érdeklő közönség szeme láttára, illetve színpad szerűen kiemelt térségen moderálás mellett a termék készítő, a kézműves-gyártó üzemének, a termék történetének bemutatása beszélgetés formájában. Moderátor: Dr. Csoma Zsigmond
  3. Mesélő régi eszközök. Kiállítás a régi élelmiszeripari, mezőgazdasági eszközökről és termékekről, amelyek a HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók program termékeit készítették). Mindazok az eszközök, amelyekkel a HÍR-es termékeket Magyarországon megtermelték, készítették. Különböző nagyságú, társadalmi helyzetű csoportok munka- és termelő eszközei, a speciális növénykultúrák eszközeit tekintheti meg a látogató, hogy képet kapjon, hogy milyen magas szaktudás és munkakultúra kellett az Európa-hírű, de még világhíressé jutó magyar termékek és termények előállításához.
  4. Családi vetélkedő és társasjáték kicsiknek és nagyoknak (humoros, interaktív a HÍR termékek történetéből, eszközeiből, a művészetek és a tudomány játékos kvízmüsora). A megkóstolt HÍR program termékei, a kiállítások anyagából, a termény-termelő bemutatók során elhangzott, nem nehéz, ötletes és interaktív játékból álló program során mind a gyereklátogatók, mind a felnőtteknek izgalmas társasjáték keretében népszerűsítjük a magyar termékeket, a Kíváló Magyar Élelmiszereket, és a HÍR termékeket. Mindezt a kultúra, a művészetek oldaláról, példáiról megerősítve.
  5. Az Év Bortermelője, termék-és gazdabemutató, borkóstolóval, kiállítással. A Magyar Bor Akadémia december 15-i döntése értelmében Garamvári Vencel lett az ?ÉV BORTERMELŐJE? címmel kitüntetett gazda. Munkásságáról, borkészítési filozófiájáról, nehézségeiről és eredményeiről moderátori segítséggel, borkóstolással egybekötött bemutatót tartunk, amelyik az első lesz Magyarországon. A bemutatót üvegvitrinben kiállítás is kíséri, mindazokkal a személyes tárgyakkal, palackokkal, címkékkel, elismerésekkel, amit eddig kapott.
  6. Az Év Pincészetének bemutatója borkóstolóval, kiállítással. Hasonlóan az ÉV Bortermelője programhoz.
  7. Borkóstoló Egyetem a HÍR termékek borkorcsolyáival (minden nap déltől, gasztronómiai javaslatok, ételek és borok) Vince-nap alkalmával a borkóstolás ?története, művészete, és gyakorlata? oktatása, bemutatása a borkóstolókhoz ajánlott HÍR termékekkel, mint borkorcsolyákkal. Ezzel is a figyelmet szeretnénk felhívni a HÍR termékek sokirányú felhasználására! A Borkóstoló Egyetemen külön belépővel az emeleti ?Körterem?-ben vehetnek részt az érdeklődök.

Az agrár-kulturális rendezvénysorozat mind kicsiknek, mind nagyoknak, vidéken és a fővárosokban élő, tudatos vásárló lakosság számára készül. A nagy turista és idegenforgalmi körzetben, a Városliget környékéről több ezer látogatóra számítunk, az idegenforgalom-turisztika és a média élénk érdeklődése mellett. A célcsoport mind a külföldi turista, mind a belföldi látogató, érdeklődő minden korosztálya.

Szóljon hozzá!