ZETApress

hírportál

Országtorták augusztus 20-ra

Megvannak a Magyarország Tortája 2018 döntősei ? tudatta a KenMedia. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár 12. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája-pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

A döntős torták kiválasztását az ipartestület a Sirha Budapest kiállítás szakmai programjaként a Hungexpo G-pavilonjában tartotta meg február 9-én. Minden nevezett torta vitrinekben volt kiállítva, a szakmai közönség is megtekinthette őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség lelátóról, kivetítő segítségével követhette az eseményt, melyet Pataki Ádám cukrászmester moderált.

A zsűri tagjai voltak:

Auguszt József cukrászmester ? Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
Balogh László cukrászmester ? Százéves Cukrászda, Gyula
Kiss Zoltán cukrászmester ? Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse
Sárközi Ákos, a Michelin csillagos Borkonyha chef-je
Szó Gellért, kétszeres Magyarország Tortája győztes ? G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján
Vaslóczki Orsolya, a tavalyi verseny győztese ? Horváth Cukrászda, Sugar! Design Cukrászda, Budapest
Kovács Luca, aki a SütiChef.hu oldalon meghirdetett Legyél Te is zsűritag-verseny győzteseként nyerte el a zsűrizés jogát

Idén 28 torta közül választotta ki a zsűri a hat döntős tortát:

Aranyalma torta ? Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Szimpla ? Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Komáromi kisleány ? Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Hunyadi gesztenyés ? Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Velemi vaníliás gesztenye ? Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Hamvas szilva torta ? Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A második körben a zsűri újrakóstolja a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesz azok tökéletesítésére, végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest. Magyarország Tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Szóljon hozzá!