ZETApress

hírportál

Kultúrházak éjjel-nappal

Elindult A kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozata. Egész hétvégén több száz művelődési házban várják az érdeklődőket országszerte. Ágyúdörrenéssel vette kezdetét az idei Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat, amely mától vasárnapig a művelődési házakra irányítja a figyelmet egy hétvégére ? tudatta Vas Mónika, PReport PR és Kommunikáció.

A rendezvénysorozat résztvevői az idei fő tematikához ? Helyben van a sokszínűség! ? igazodva szervezik programjaikat. Idén három kiemelt helyszíne is van az eseménynek ? a szervezők által az intézmények részére kiírt pályázat eredményeképpen egy kistelepülési, egy vidéki nagyvárosi és egy főváros-közeli kultúrháznak jutott főszerep. Így a mai országos megnyitónak a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ ad otthont, majd szombaton Székesfehérvárra, míg vasárnap Hidasnémetire vetül a reflektorfény.

A Magyar Népművelők Egyesülete 12. alkalommal hirdette meg a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A rendezvénysorozat fővédnöke: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A megnyitó eseményen részt vett dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára is.

A Budakeszin zajló országos megnyitó eseményen részt vevő vendégeket az 1948/49-es szabadság harc egyik csatajelenetét megidéző összecsapás fogadta. Nemcsak a korhű öltözet repített vissza az időben, hanem a toborzótáncot lejtő honvéd, a kis asztalra helyezett demizson bor, a zsoldra szánt Kossuth-bankók. Buda visszafoglalásának történelmi utazása a Budai 2. Honvédzászlóalj és a Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjainak előadásában valósult meg.

Az összecsapás végén az ágyú elsütésével Novák Péter, az idei rendezvény jószolgálati nagykövete-védnöke indította útjára a 12. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatot. A csatajelenetet követő eseményen dr. Hoppál Péter államtitkár köszöntőjével nyílt meg hivatalosan is a rendezvénysorozat.

Az eseményen részt vett Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és dr. Győri Otília, Budakeszi Város polgármestere, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a kulturális intézmények fontos építőkövei a magyar kultúrának, szerepük kulcsfontosságú a kulturális értékek létrehozásában, a lakosság felé közvetítésében és abban, hogy az utánunk jövő generációk mennyire tartják majd fontosnak a nemzeti értékeket, azok megőrzését, továbbvitelét.

Novák Péter, a rendezvény védnöke szerint A cselekvés szabaddá tesz… a közösség valakivé… a kettő együtt jobb emberré! Véleménye szerint a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény lehetővé teszi ennek megvalósulását, mindezt úgy, hogy ezáltal önazonosságunkat megtartja, örökségünket tovább viszi. Érdemes tehát ezen a hétvégén is ellátogatni a művelődési házakba, kulturális terekbe, hiszen számos értékes produkcióval találkozhatnak majd és a szervezők reményei szerint sokan maguk is úgy döntenek a hétvégi látogatás alkalmával, hogy csatlakoznak valamelyik közösséghez.

A most útjára induló és egész hétvégén át tartó programfolyam különböző eseményeiről weboldalukon lehet tájékozódni, ahol település és időpont szerint is kereshetők a programok, a hétvégi eseményekről pedig a rendezvénysorozat Facebook-oldalán láthatóak majd fotók, videók.

Szóljon hozzá!