ZETApress

hírportál

Székely Nagyvásár a Bálnában

Székely NagyvásárA festői környezetben elhelyezkedő Bálna Budapest adott otthont az elmúlt hétvégén első ízben megrendezett Budapesti Székely Nagyvásárnak, ahol mintegy 110 székelyföldi kézműves termelő vállalkozás közel 1500 prémium kategóriás termékével találkozhattak a látogatók, amelyek közül jó néhány a Székely Termék védjegy kategóriába tartozó portéka.

Az esemény fővédnöki tisztségét: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István, Budapest főpolgármestere töltötte be. A pénteki hivatalos megnyitóval kezdetét vette a háromnapos vásár, ahol felszólalt Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Becze István Hargita megyei tanácsos ? tudatta a Székely Összefogás Alapítvány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ötlete nyomán, valamint a Székely Összefogás Alapítvány és a három székely megye ? Maros, Hargita, illetve Kovászna megye ? közreműködésével megvalósuló, november 10-12-e között megtartott Székely Nagyvásáron bőséges és látványos termékpalettával köszöntötték a kiállítók az érdeklődőket, vásárlókat.

Budapest szívében első alkalommal megrendezett Székely Nagyvásár szervezőinek a legfőbb célja az volt, hogy ízelítőt adjanak a hagyományos, minőségi és egészséges székely kézműves termékek bőséges választékából, illetve bemutassanak egy csipetnyit Székelyföld rendkívül gazdag kultúrájából, gasztronómiájából, hagyományos konyhavilágából, valamint annak alapanyagaiból, és nem utolsósorban az a cél vezérelte, hogy segítsék a székelyföldi termékek és vállalkozások piacra jutását, a magyar gazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolását, valamint ezen hagyományos termékek széles körben történő megismertetését nem csak Székelyföldön, hanem Magyarországon egyaránt.

A péntektől vasárnapig tartó vásári forgatagban több ezer látogató tette tiszteletét, érdeklődött és vásárolt a különféle kézműves élelmiszereket, termékeket, tárgyakat kínáló árusoknál. A kiállított termékek között fellelhető volt többek között a korondi kerámia, amely az UNESCO Élő Szellemi Örökség díjával kitüntetett Páll Ágoston korondi fazekasmester keze munkáját dicséri, de Csetri Dénes szalmafonó mester remekműveivel, valamint bőr-díszművesekkel, fából faragott termékekkel, hímzettekkel, házi szőttesekkel, varrottasokkal, valamint népi motívumokkal díszített ruházati termékkel is találkozhattak az érdeklődők. A rendezvény keretében mindenki megtalálhatta a kedvére való vásárfiát, hiszen az említetteken kívül számos kézzel készített táska, tűzzománc, illetve préselt virágokkal díszített vagy éppenséggel horgolt, fűzött, valamint ékszerdrótból megalkotott különleges ékszerek, mandzsettagombok, társasjátékok, könyvek is a bőséges kínálat részét képezték, ugyanúgy ahogy a nemezelt, gyapjúval bevont különféle gyógynövényekből előállított szappanok, kozmetikumok is. A használati tárgyak, kiegészítők mellett a kézműves tejtermékek széles spektrumával is találkozhattak a látogatók, amelyek közül talán a legkülönlegesebbek a kénosi Mózes Enikő kézműves által kínált bivaly és kecsketejből készített friss és érlelt tejtermékek voltak.

A Bálna első emeletén kaptak helyet a kiállítók, akik egyebek mellett a koszorúba font, egyedülállóan zamatos, enyhén csípős, már-már édeskés kibédi hagymával, gyöngytyúk-pástétommal, a gyógyhatásairól messze földön híres parajdi sóval, mindenféle teakülönlegességekkel, havasi mézzel, különféle gyümölcsfajtából, illetve természetes alapanyagokból előállított ?pöttyös? lekvárral, szörppel és a Székelyföldön oly közkedvelt zakuszkával várták a székely ízeket kereső és kedvelő érdeklődőket. Balla Géza közismert erdélyi borász fűszeres Ménesi Kadarkáját, szelíd Ménesi Királyleánykáját, valamint a nyárádszentsimoni Csípán Pálinkafőzde cukor hozzáadása nélkül, zamatos gyümölcsökből készített pálinkáit és a Tiltott Csíki Krém Sört is megkóstolhatta a nagyérdemű.

A háromnapos Székely Nagyvásáron a számtalan kézműves terméken, a finom ízeken és a jó hangulaton túl az igazi székely életérzés, élni és tenni akarás is tetten érhető volt, hiszen a megannyi székely kézműves termelő, kiállító közül kiemelkedett a még ma is rendkívül aktív, 81 esztendős székelyvarsági Kovács Anna néni, a népművészet kiváló mestere, szövőnő, akinek az életigenlése példaértékű és követendő, valamint a vásár legidősebb kiállítója, a mosolygós szemű 85 éves mákófalvi bútorfestő, Kovács Pali Ferenc bácsi is, aki szintén csodálatos népi motívumokkal díszített, festett, aprócska bútorait és tárgyait hozta el a vásárra.

Az idei Székely Fesztiválon fogalmazódott meg az első Budapesti Székely Nagyvásár ötlete. A gazdasági alapokon nyugvó kezdeményezés célja, hogy olyan székelyföldi termelő vállalkozások mutatkozhassanak be, amelyek a Székely Termék védjegy alá tartozó prémium kategóriás, Székelyföldről származó, az ottani emberek által megtermelt vagy megalkotott termékeket állítanak elő. Így a hétvégi terítékre hagyományos kézműves készítmények kerültek egy csipetnyi jókedv, székely életérzés és anekdoták kíséretében. Minden jónak vége szakad egyszer! Találkozzunk 2018 májusában a Székely Fesztiválon!

Szóljon hozzá!