ZETApress

hírportál

15 éves a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

KKT 115 éves, de mivel 2003-ban elmaradt, ezért csak 14. alkalommal rendezik meg Budakalászon október 27-29-én a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót, amelynek megálmodója és megalkotója Juhász Zsolt koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője ? tudatta Koltay Tamás tulajdonos-partner, Ken Media.

Egy tánctalálkozó, ahol a kortárs mozgásforma és az autentikus néptánc jól megfér egymás mellett, ahol a hagyomány és a modern összeolvad, hogy ezzel egy izgalmas egyveleget hozzon létre. Az idén 15 éves Kalászi Kortárs Tánctalálkozón fellép Góbi Rita: Reptében című alkotásával, látható ifjabb Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila: Test-vér című darabja, valamint a Duna Táncműhely két produkciója is. De koncertet ad Frenk, a fesztivál pedig egy retrospektív fotókiállítással is jubilál.

? A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó gondolata egy küldetéstudat részeként alakult ki bennem. Szent elhatározásom volt, hogy a paraszti kultúra hagyományos táncaiból készült kortárs-modern produkciókkal ismertessük meg a budakalászi közönséget. A találkozón olyan alkotóknak próbálok lehetőséget biztosítani, akik bátran használják a Bartóki gondolkodásmód mentén ezt a csodálatos matériát és felismerik a bennük rejlő művészi lehetőséget ? mondta el a KKT megálmodója.

A tánctalálkozó több mint tíz éves tapasztalatára alapozva folyamatos fejlődésre és megújulásra törekszik. Idén például nyit a régió felé is, így az előadások nemcsak Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban (Kalászi Faluház), hanem Dunabogdányban is láthatóak lesznek majd. Létrejöttének gyökerei a Duna Táncműhely és a Kós Károly Művelődési Ház szoros ? mára pedig egyre intenzívebb ? együttműködéséhez nyúlnak vissza. Az intézmény a táncműhely indulása óta rendszeres befogadója a kísérleti előadásoknak, az évek során pedig egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy más kortárs darabokat is láthasson itt a közönség. A művelődési ház az évek alatt szerves részévé vált a találkozónak, hiszen nem csak helyszínt biztosít a fesztiválnak, hanem a programválogatásban is aktívan részt vesz.

A fesztivál ars poeticája, hogy jelentős hagyományra visszatekintő, tradicionális mozgásformákon alapuló kortárs tánc-előadások mutatkozzanak meg. Eddigi története során számos alkotó lépett fel és mutatta be, hogy milyen jól megfér egymás mellett a hagyomány és a modernitás. ? Fesztiválunk izgalmas pillanati közé tartoznak azok az előadások, melyekben együtt lépnek fel különböző táncműfajok képviselői. Nem titkolom azt az igényem, hogy kimozdítsam saját közegükből táncművészeinket és egy közös előadás révén szélesítsem a táncról alkotott képüket. Egy-egy ilyen alkalom nagyon inspiráló tud lenni a nyitott szemléletű táncművészeknek, és remélem hasonló hatást ér el a közönségnél is ? mondta a KKT megalkotója.

KKT 2A tánctalálkozó 2012 óta jelentős hangsúlyt fektet a fiatal közönség bevonására is. A rendezvény az évek során régiós jelentőségre is szert tett. A térségben most már két helyszínen, egyedülálló módon vállalja a kortárs táncművek koncentrált bemutatását és egyben szolgálja ki a modern tánc iránti közönségigényt. A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 15. évfordulója alkalmából a többi közt kettő Duna Táncműhelyes előadás is látható majd. Ezekkel két helyszínen, Budakalászon és Dunabogdányban találkozhatnak az érdeklődök.

Az Álom, álom, kitalálom kicsikhez és nagyokhoz is egyaránt szóló alkotás a nyitónapon, az Otthon című darab pedig az esemény zárásaként nézhető meg. Az első művet Juhász Zsolt, az utóbbit Győrfi Csaba rendezte és koreogafálta. De lesz majd kortárs néptánc gála a Lenvirág, valamint a Cassandra Táncegyüttessel, a Timothy and the Things-szel és a Magyar Állami Népi Együttes szólistáival. Továbbá, látható lesz Góbi Rita alkotása a Reptében, illetve ifjabb Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila: Test-vér című darabja. Mándy Ildikó kontakttánc-workshopot tart és a fesztiválon helyt kap a könnyűzene is, Frenk koncertezik majd. Az érdeklődök pedig még egy fotókiállítást is megnézhetnek, amely a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 15 évére fókuszál.

Szóljon hozzá!