ZETApress

hírportál

Fények gyúltak Erzsébeten

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesítésének napján, Budapest születésnapján ünnepélyes keretek között kapcsolták fel az Erzsébet híd új díszvilágítását.

Az ünnepségen részt vett Demszky Gábor főpolgármester hitvesével, Németh Anikó operaénekessel, továbbá Szili Katalin korábbi házelnök, a Japán-Magyar Emlékévet Szervező Bizottság tiszteletbeli elnöke, Yohei Kono, a Japán-Magyar Emlékév Szervező Bizottságának elnöke, Tetsuo Ito, Japán magyarországi nagykövete és Motoko Ishii, a híd díszvilágításának tervezője.

A díszvilágítás a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140-ik és a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója tiszteletére készült. A díszvilágítás költségeinek felét a japán fél bocsátotta Budapest rendelkezésére.

A díszvilágítás felkapcsolására a Zsófia rendezvényhajón került sor. A népes japán és magyar diplomáciai delegáció miatt a médiumok csak korlátozott számban vehettek részt az ünnepségen, nekünk mégis sikerült beszállnunk. A fotók Vígh Alex felvételei.

Az Erzsébet híd díszkivilágításának avatóünnepsége tegnap este 6 órakor kezdődött. A beszédeket követően a lámpagyújtásra több mint félóra múltán került sor, s a teljes fényárba borulásra mintegy negyedórára volt szükség. A hajó este 8-kor kötött ki a Petőfi téren, de a népes vendégsereg a fényűző fogadásnak és a remek társaságnak köszönhetően nem sietett a kiszállással.

Szóljon hozzá!