ZETApress

hírportál

Szabadságharcunk új megvilágításban

Másfél éves kutatómunka után jelent meg az Argumentum Kiadó gondozásában a Von der Revolution zur Reaktion című tanulmánykötet. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet munkatársa Bécsben tanulmányozta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc levéltári anyagait. A mű az eseményeiket az ellenfél, az osztrákok szemszögéből taglalja. Tanulmányaink során mi úgyis mindig a magyar véleményt ismertük meg, most végre megtudhatjuk azt is, hogy ők hogyan értékelték akkoriban a hadi helyzetet.

A céloknak némiképp ellent mond, hogy az igényes kidolgozású majd? kilencszáz oldalas mű csak németül jelenik meg. Ha velünk akarják megismertetni az osztrák álláspontokat, úgy a könyvet inkább magyar nyelven, a magyaroknak kellett volna készíteni. Mint Lenkefi Ferenc levéltáros kérdésemre a könyvbemutatón elmondta, a könyv inkább a kutatóknak készül. A bécsi levéltári anyag fordítása és lektorálása alaposan megnövelte volna a költségeket. A kutatóknak is jobb, ha eredetiben, mintha esetleg félrefordítva olvassák a dokumentumokat. A könyv mindössze ötszáz példányban készült, ami tudományos műveknél jelentős mennyiség. Bécsben április 19-én mutatták be nagy sikerrel. Nálunk is hasonló fogadtatásra számíthat.

A magyarországi ősbemutatón ma délután Katona Tamás történész értekezett a XIX. századi állapotokról, nemzetközi erőviszonyokról, s az 1956-os eseményeinkre gyakorolt hatásukról. Mint előadásában kifejtette, az 1849 júniusa utáni események pontosabb megismeréséhez az orosz levéltárakat is kutatni kellene, mivel a cári csapatok akkor kapcsolódtak be a küzdelmekbe. A Szovjetunió felbomlása után ezt meg is tehetnénk, de kemény aranyakkal kéne érte fizetnünk, így be kell érnünk a bécsi iratokkal. A magyar kutatók a munkát az osztrák kollégáikkal együtt végezték, velük jelentek meg a megnyitón. Megtudtuk, hogy a kutatómunka tovább folyik, s rövidesen egy harmadik kötet is nyomdába kerül. S miért pont harmadik? Mert a témában az elsőt még 1997-ben Szijj Jolán levéltári kutató készítette el.

Szóljon hozzá!