ZETApress

hírportál

Megnyílt a fesztivál

Pálinka kolbásszalA jó magyar vendéglátáshoz hozzátartozik, hogy az érkezőket házi pálinkával fogadják. Ez mindig a házigazda büszkesége. Ezt elmondhatja magáról Maros Róbert is, a rendezvény-szervező non-profit kft. ügyvezető igazgatója, ugyanis ha hétvégén kilátogatunk a Budai Várba, ebben nem lehet hiányunk a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon ? írta nekünk Rozs Borbála.

A rendezvény az igazi értékekre és a hagyományőrzésre hívja fel a figyelmet. Legfőképp az igazi pálinkára, amely hungaricum és a törvény védi. Csak a Magyarországon magyar gyümölcsből termesztett és magyar lepárlóban készült pálinka képviseli ezt a minőséget. A legtöbb ital 40 fokos, itt kezdődnek ezek a minőségek. A legerősebb a magyarbolyi törköly, ami 70 fokos.

A szilvapálinka mellett népszerű a gönci barack, a sajmeggy, a cseresznye, a szeder és a szőlőből készültek. Az ember igazi titkokat is megtudhat, például hogy mire jó az eperhordó. Elmélyülhet a kolbászkészítés tudományában is Megízlelheti az új édességet, a chokolitza-t, a mangalica töpörtyűvel töltött étcsokoládét. Ez utóbbi világújdonság. A zenei csemegét tegnap este Lajkó Félix szolgáltatta. Fellép még többek között Zuboly, Vodky v. gloku, a Pál utcai fiúk, Kardos Dani és Horváth Márk is.

S mit tehet még ehhez a főszerkesztő? Mivel korábban már beszámoltunk az előkészületekről, tegnap este mi is VIP-vendégek voltunk. A meghívóban a megnyitót követően, 17 órától 19-ig hirdették az ingyenes pálinka- és kolbász-kóstolót, de fél 6-kor még csak pénzért lehetett bármit is meginni, s kolbász helyett csak pogácsát ígértek.

Majd a megnyitó után bontják fel a kirakott pálinkás üvegeket ? hitegették a vendégeket ?, de erre is várni kellett. A pénzügyőrök fúvószenekara szórakoztatta a közönséget a VIP-sátornak háttal állva a színpad előtt. Mivel hivatalos embert keresve sem találtunk, hazamentünk. Aki kivárta a nyitóbeszédeket, megérdemelte az ingyen étel-italokat. Csak az a baj, hogy megint azok jártak jól, alig alaposan elkéstek, s akiket a hivatalos program helyett csak a tivornya meg a szivornya érdekelt!

Szóljon hozzá!