ZETApress

hírportál

Szüret Ópusztaszeren

Szüretelőkre vár a tőkeBorszűrő Szent Mihály napján idén is megrendezik a szüretet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Vendégeiket 11 órára várják a szegedi tanya udvarára, ahol a préselés munkafolyamatába lehet bekapcsolódni, megkóstolva a szőlőt és a mustot. A szüretelők szórakoztatásáról, a vidám muzsikáról a gazda gondoskodik ? tudtuk meg Horváth Gábor ügyvezető igazgatótól.

Mihály napján volt egykor a híres őszi vásár is. Ezt a hangulatot idézik fel a skanzenben, ahol mesteremberek, kézművesek mutatják be tudományukat, árulják portékájukat. Az Emlékpark vendége ma Csongrád, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa. A Tisza parti városból amatőr csoportok és kézművesek érkeznek, bokrosi borászok kínálják nemes italaikat.

A skanzen házainál tojásfestő, szalma- és csuhéfonó, fafaragó dolgozik. A régi mesterségek kedvelői elleshetnek néhány fogást a mézeskalácsos, papucsos, fazekas, tímár mesterektől, megtudhatják, milyen a jó bicska, hogyan dolgozik a kovács, hogyan kell halászhálót kötni.

Délután 2 órától az egykori csongrádi szüretek hangulatát idézi a Zsizsik Gyermekszínjátszó csoport, őket pedig az Alföld Néptáncegyüttes bemutatója követi a színpadon. Csongrád épületeiről, utcáiról készült alkalmi fotókiállításban is gyönyörködhetnek vendégeik. A Tourinform munkatársai segítik azokat, akik még többet szeretnének megtudni a jeles alföldi városról. A park látogatói megnézhetik a Feszty-körképet is, melyet a minap láthattunk a Városligetben.

Elefántparádé a SYMA Csarnokban

Szombaton a város összes elefántja ? így az Aréna-csorda is ? árverezésre került a SYMA Csarnokban, a 15. Budapesti Lakásvásáron. A befolyt összeget az egyéni adományokkal együtt a szervező Elephant Holding a X. kerületi Segítőház Szociális Otthon felújítására ajánlotta fel. Kétszázezer forintról indult minden licit, de a nagyszámú nézőseregből csak ritkán emelte fel valaki a tárcsáját.

Sok kiállított elefánt már előzetesen elkelt, így azokra nem licitálhattunk. Óriáskivetítőn és az ezer forintért megvásárolható katalógusból követhettük nyomon az eseményeket. Ez utóbbiak vételárát is az otthonépítésre ajánlották fel a szervezők, akik fogadást adtak az árverés vendégeinek. A kiállítás képei honlapjukon megtekinthetők.

Szóljon hozzá!