ZETApress

hírportál

Négy kötetes trilógia

James Dashner: Az ÚtvesztőA Cartaphilus Könyvkiadó ajánlata: Az új kedvenc ? Az Útvesztő-trilógia. Az elmúlt néhány évben új trend uralja az ifjúsági irodalmat: az antiutópiáké. Szinte minden könyvbarát ilyen regényeket olvas 12-től 20-25 éves korig, de az sem ritka, hogy felnőttek seregei rajonganak a közvélekedés szerint kamaszoknak szóló regényekért ? tudtuk meg Jusztinger Brigittától.

Ebbe a sorba illeszkedik az amerikai bestsellerszerző, James Dashner két könyve is, melyek a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában idehaza kora ősszel kerülnek a boltokba: Az Útvesztő, melynek rendkívüli várakozással övezett filmfeldolgozását szeptember 18-a óta vetítik a hazai mozik, valamint a világszerte igen népszerű trilógia következő kötete, a Tűzpróba, melynek megjelenése pár héttel követi a film premierjét.

James Dashner a világszerte szenzációs sikerű Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. A trilógiának szánt sorozat köteteinek száma utóbb négyre nőtt, ahogy a Sziklás-hegységben élő szerző gyermekeinek száma is. Az Útvesztő és folytatása, a Tűzpróba írója amúgy nem nagy barátja a számoknak, pedig eredetileg könyvelőként dolgozott. Most viszont rendkívül hálás azért, hogy történetek írásából élhet, és úgy tartja, nála nagyobb mázlista kevés van a világon.

James Dashner: Az Útvesztő

A trilógia első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztő egy megfejtésre váró kód a Tisztáson, melyet egy falait változtató labirintus-rendszer vesz körbe. A főszereplő Thomas beáll azok közé, akik számos veszéllyel dacolva, akár az életük árán is próbálják megfejteni az Útvesztő titkát. Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, és az egyetlen, amire emlékszik, az a keresztneve. A liftből kilépve a Tisztáson találja magát, egy csapat srác között. A Tisztást egy mozgó, falait változtató labirintusrendszer veszi körbe. Thomas is beáll azok közé, akik ezer veszéllyel dacolva megpróbálják megfejteni az Útvesztő titkát ? akár az életük árán is. (366 oldal, 2990 forint)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RB3SOsyby7E[/youtube]

A már két éve is bemutatott Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen. Az Útvesztő a Twentieth Century Fox nagy sikerű mozifilmje alapjául szolgáló bestseller. A könyvből Wes Ball készített filmet, melyet szeptember 18-tól vetítenek a mozikban.

James Dashner: Tűzpróba

James Dashner: TűzpróbaA Tűzpróba a sorozat második kötete. Már a sorozat nyitókötetében sem volt éppen leányálom a rejtélyes Próbák első szakasza a gyilkos Útvesztőben. A Tisztás túlélői most újabb titokzatos kalandnak néznek elébe, újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak rájuk. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok kalandos útja során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk… (396 oldal, 3490 forint)

James Dashner milliószámra fogyó regényei a kritikusok és az egyre népesebb rajongótábor szerint is üdítő változatosságot jelentenek a műfaj egyéb könyveihez képest. Az Útvesztő-sorozat köteteiben a megszokottnál kevésbé dominál a másutt gyakran erőltetett, mesterkélt szerelmi szál. A trilógia könyveinek különlegessége és egyben egyedisége abban rejlik, hogy nem egy fantáziavilág elnyomó rezsimje ellen harcolnak a fiatalok, és nem is egymás ellen. Egymás legyőzése helyett ezúttal együtt kell működniük, hogy kiállják a gyilkos próbákat…

Szóljon hozzá!