ZETApress

hírportál

A toleranciához nem kell kisebbségben lenni

Fotó: Steiner Gábor

Fotók: Steiner Gábor

Békésen zajlott az idei Budapest Pride a rendőrök védőgyűrűjében. A jó hangulaton nem változtatott a kordonok sora, amelye a Hősök terétől egészen az Erzsébet térig húzódott, bár volt, akiben a rácsok között menetelés a hatalom képviselőinek kíséretében rossz emlékeket ébresztett ? tudtuk meg Steiner Gábortól.

A Budapest Parádé még három évvel ezelőtt is színes kavalkádként vonult végig a budapesti Champs-Élysées-n, hogy a Felvonulási téren hajnalig tartó bulival örüljön az életnek. Az Andrássy út ekkor még zsúfolásig tele volt, aki nem kísérte a tucatnyi feldíszített kamionon üvöltő zenére táncoló, csinos lányok százait, az az út mellett bámészkodva töltötte a délutánt. Az út mellett pedig árusok sora kínálta étellel-itallal a felvonulókat, hogy a fesztiválhangulat teljes legyen, hiszen a Budapest Parádén valóban szinte egész Budapest ott volt.

Szeptember 5-én, szombaton a bámészkodók sorfala helyett rohamrendőrök, és acélkordonok sora fogadta a felvonulókat, akik a Hősök terén csak átvizsgálás után léphettek be az egyetlen feldíszített árva teherautó vezette felvonulás területére, amelyet biztonsági okokból csak az Erzsébet téren lehetett elhagyni, ott is csak a rohamrendőrök által védett metrószerelvénnyel, hogy az ellentüntetők a résztvevők közelébe se férhessenek.

A 14. LMBT Fesztivál záró eseményeként megrendezett felvonulás évről évre erősödő nemzetközi támogatást élvez, ahogy az a nyitóbeszédekből is kiderült, hiszen a felszólalók között külföldiek is akadtak. A sokszínűséget jelképezendő, több, színes csillagos uniós zászló és színes esernyők, valamint egy több tucat méter hosszú, szintén külföldről érkező szivárványcsík is akadt. A felvonulást sok ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada, valamint Franciaország és Spanyolország nagykövetsége is támogatásáról és szolidaritásáról biztosította, ami ritkaságnak számít a nemzetközi diplomáciai gyakorlatban.

Akkor

Ilyen volt (2006)

Most

Ilyen lett (2009)

A fentiek igazolják, mennyire fontos a világ számára, hogy a Földön élők képesek legyenek elfogadni ?lakótársaik? másságát, legyen szó bármiféle másságról, hiszen valamiképpen mindenki más és a másság önmagában nem jelent semmiféle veszélyt a társadalomra, ha különben a társadalmi együttélés szabályait tiszteletben tartja. Ebbe pedig a jogok gyakorlása mellett beletartozik a kötelességek teljesítése is. Ugyanazok, akik elítélnek valakit, mert azonos neművel él együtt, minden ellenérzés nélkül vásárolják meg az aluljáróban a lopott parfümöt, mert így olcsóbb, ahelyett, hogy elítélnék a lopást. De említhetnénk a közlekedés törvényben leírt szabályait gátlás nélkül felrúgókat és hozhatnánk példákat az élet számos más területeiről is.

A tolerancia képessége szerencsére a legtöbbünkben megvan. Ezt bizonyítja, hogy a Budapest Pride-on résztvevők többsége nem mássága miatt, hanem a ?buli kedvéért? ment el a felvonulásra, és azért, hogy felhívja a figyelmet, a kisebbségek tagjai ugyanolyanok, mint mi magunk. Mindegy, hogy milyen a bőre színe, vagy kit szeret, ha képes alkalmazkodni a környezetéhez és ő is elfogadja mások másságát.

Aki támad, annak majdnem mindegy, kinek megy neki

Egy ? valójában ugyancsak kisebbségbe tartozó ? csoport azonban ? az értelmetlen gyűlölködés mellett ? most is célul tűzte ki, hogy elrontja mások szórakozását. Nekik mindegy, kibe kötnek bele, kit támadnak meg, hiszen most is beigazolódott, ha nem férhettek a felvonulókhoz, végül nekimentek a rendőröknek, minden ok nélkül, akkor, amikor már véget ért a felvonulás és a tömeg is szétoszlott. Ők így fejezték ki másságukat és elvárták, hogy ezt mások megértsék.

Ugyan nem a másság elítéléséről szól, de bizonyos mértékig támogatja azt, hogy a felvonulók védelmét biztosító rendőrség közleményében a közízlést sértő cselekmények mellőzésére szólította fel a felvonulókat, bár ilyeneket egyetlen törvény sem határoz meg, és eddig egyetlen felvonuláson sem voltak ezek tapasztalhatók. Az ilyen felszólítást viszont a másságot elítélők a maguk igaza hivatalos elismerésének foghatják fel, ha azt állami szervezet teszi, ráadásul anélkül, hogy ilyen nyilvános felszólítás a másik oldal felé is elhangzana, a másság tiszteletben tartásáról.

Melyik a szebb...

Melyik a szebb...

...látvány?

...látvány?

A rendőrség hozzáállásán amúgy nem csodálkozhat senki, hiszen egyes pártok ismert politikusai is felszólaltak a ?rend? védelmében, miközben maguk és pártjuk törvénytelenségeket (vagy csupán erkölcstelenségeket) követ el az ország kárára. Másrészt a másság üldözése kiváló politikai fegyver is, sokan hiszik el, hogy az ilyen problémák ?megszüntetésével? válik majd az ország élhetőbbé.

Addig pedig nem lehet meglepő, hogy akadnak bűnbakkeresők, amíg egyes politikusaink sem képesek arra, hogy egy Európai Unióhoz tartozó ország képviselőiként, a valódi demokrácia híveiként álljanak ki az annak szabályait kisebbségként is tiszteletben tartó állampolgárok, az őket megválasztók mellett.

1 hozzászólás

  1. Kedves Gábor!

    Én viszont örömmel olvasom beszámolódat, Te legalább letetted a voksodat a SZABADSÁG mellett! Gratulálok!

    Annál jobban elkeserít, hogy a magát Liberálisnak nevező ? néhai ? pártalakzat sem itt, sem a Roma Holokauszt Emléknapján sem képviselte magát vezetői szinten! (A Nehru parkra gondolok.) Bezzeg az amerikai nagykövetnek nem derogált ott lenni ? mint ahogy a Pride-on Gyurcsánynak sem ?, sőt a nagykövet úr magyarul olvasta fel beszédét, de hát hol vannak Ők a mi vezető politikusainktól?!!!!

    Baráti üdvözlettel: Bohus László

    U.i.: Most van igazán szükség a munkádra, kérlek ne keseredj el, sok munkád lesz a közeljövőben is!