ZETApress

hírportál

Ibolya-napok Gödöllőn

Színpompás a tavasz a Gödöllői Királyi Kastélyban: Ibolya-nap ? Húsvét a nosztalgia jegyében. Gödöllőn április 20-án, Húsvétvasárnap minden ibolyaszínbe borul, a Királyi Kastély kapuját maga ?Erzsébet királyné? nyitja meg 10 órakor, majd a Díszteremben várja vendégeit cercle-re, a hivatalos udvari fogadásra ? tudtuk meg Tüske Boglárkától.

Csernik Szende, a Lábita Színház székely művésznője lábbáb-előadást tart a Barokk Színházban, ahol ibolya íz-lelő, azaz ibolyás finomságok kóstolója is lesz. A 13 órakor kezdődő játékos családi kastélylátogatáshoz ibolyagyűjtés is társul, A kastély urai és úrnői című programon a gyerekek elsajátítják a királyi milliőhöz illő viselkedés formaságait. A Lovardában a MiaManó Gyermekszínház ad elő húsvéti mesejátékot, a Barokk Színház vendégei versekkel kalandoznak a mesék földjén a Katáng Együttes kalauzolásában. 50%-os belépőjegy-kedvezménnyel várják az Ibolyákat, az ibolyaszínű ruhát viselőket és a 2014-ben Ibolya-lakodalmukat ? a 15. házassági évfordulójukat ? ünneplőket. Most látható először az gyönyörű selyemruha, amelyet Erzsébet királyné Gödöllőn viselt és az egykorú litográfia alapján Kralovánszky Mária restaurátor készített.

Másnap, Húsvét hétfőn az ünnepkör elevenedik meg tojáskereséssel, népi játszótérrel, húsvéti kisállat-simogatóval, kézműves foglalkoztatókkal. Idén második alkalommal invitálják találkozóra az ország legkisebb, legnagyobb plüssegereit a kastély falai közé, keresvén Herceg Egérváry Elemér, a Királyi Kastély múzeumpedagógiai nívódíjat nyert ?mesehősének? hasonmását. Az országos találkozó résztvevői és minden további érdeklődő kalandos keresőjátékon is részt vehet az állandó kiállításban

Ez évben a gyerekeknek kiírt országos élménypályázaton arra kérték a kicsiket, hogy rajzban, versben vagy prózában meséljenek hazánk dinamikusan fejlődő történelmi és turisztikai helyszínéről. E pályázat díjazottjainak alkotásai a Sajttorta címmel kiadásra kerülő könyvben jelentették meg. A díjkiosztón részt vesz maga ?Erzsébet királyné? is. A kastély munkatársai elhivatottak a családok tartalmas kikapcsolódásának szolgálatában, ezért abban bíznak, hogy ezen programok is hozzájárulhatnak a húsvéti hétvége tartalmas eltöltéséhez.

Szóljon hozzá!