ZETApress

hírportál

Tangó Fesztivál Budapesten

Fotó: Lantai József

Fotó: Lantai József

A fővároson átvonuló Tangómaratonnal ma délután megkezdődik a Danubiando Budapesti Tangó Fesztivál. A résztvevő táncosok népes csoportja a város négy pontján ? Vajdahunyad vára, Hősök tere, Opera, Szent István tér ? ad közel egy-egy órás ízelítőt az igazi argentin tangóból, majd az este a Colombus hajón fejeződik be éjfélig tartó tangózással ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A holnap délelőtti tangóreggelit, regisztrációkat és egésznapi practicát a Maratoni tangófilm napok követik. Este 9-kor Milonga Blanca ? Nyitómilonga fehérben lesz a Hölgyválasz Táncstúdióban. Budapest lassan tangó nagyhatalommá válik. Idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre mától jövő vasárnapig a Budapesti Tangó Fesztivál, ám ezúttal sokkal szélesebb keretek között, mint eddig bármikor, így ez a sodró lendület új nevet is kívánt, ami híven tükrözi nagyszabású voltát, magával ragadó erejét.

A hét naposra duzzadt fesztivál, olyan új lehetőségeket rejt magában, mint eddig még soha. A programok, milongák helyszínei úgy kerültek kiválasztásra, hogy a csak a Danubiando kedvéért Budapestre látogató vendégek is beleszeressenek a városba. A Műcsarnok portikusza, a Vár, az Uránia Mozi, a Művészetek Palotája, mind olyan emblematikus helyszínei a városnak, amelyek által a város is megismerhető a fesztivál keretein belül, azonban nem egyszerű városnézésről, hanem egy sokkal intenzívebb élményről van szó.

A teljesen kezdők és az érdeklődők ingyenes bemutatóórán vehetnek részt a Művészetek Palotájában, majd részesei lehetnek egy egyszeri, nagyszabású tangó shownak a MÜPA Bartók Béla Hangversenytermében. A LiberTango c. előadásban a hazai tangós élet legnagyobbjai és a külföldi vendégek egyaránt szerepelnek, olyan ismert zenekarok mellett, mint az Óbudai Danubia Szimfónikus Zenekar, Quartett Escualo, a Orquesta Típica Budapest vagy a feltörekvő Tango Cortina. A milongákon és a Tangóbálon, a fellépők mellett, mindenki maga próbálgathatja tudását a csodás helyszíneken.

A Danubiando nyitóprogramja, a Tangómaraton az egész belvároson végigvonuló látványos menet, kis megállókkal, bemutatókkal és rengeteg zenével. Felélénkítve, színesítve a várost, hogy mosolyt csaljunk mindenki arcára, maradandó élményt adjunk a turistáknak és kizökkentsük a budapestieket a napi rutinból. Egy hét zene, tánc, szenvedély, hogy legyen mire visszagondolni a hosszú téli estéken?

A tangó, a ?bűnös tánc?, a szenvedélyek, harcok és szerelmek története. Hol játékos, hol lírai, hol maga a perzselő lángolás. Hihetetlen sokszínűsége, sokáig csak a bordélyok világában nyert teret, itt táncolták az éjszaka gyermekei, amíg be nem tiltották, saját hazájában, Buenos Airesben. Ekkora azonban már olyan nagy hullámot vert, ami elérte Európát is, így elindult a tangó másodvirágzása, de már az európai arisztokrácia köreiben.

Magyarországra csak a 90-es években gyűrűzött be különös, megragadó dallamaival, improvizatív mozgásvilágával. Mára már stabil bázist tudhat magáénak a műfaj, tehetséges tanárokkal, megszállott követőkkel és lelkes rajongókkal. A kör egyre szélesedik, így 2009-ben már hatodik alkalommal kerülhet megrendezésre egy fesztivál, ami csak az argentin tangóról szól.

A Danubiando 2009 – 6. Budapesti Tango Fesztivál főszervezője a Hölgyválasz Táncstúdió, valamint az Argentin Tangó Táncszínház és vezetője, a fesztivál védnöke Budai László. A szervezésben fő partner az ArtMax Kreatív Ügynökség. A magyar argentin tangós élet központja a Budapest belvárosában, a régi Balettintézet épülete mögött található Hölgyválasz Táncstúdió, amely egész évben folyamatosan indít tanfolyamokat és ahol évente közel félezren tanulnak meg tangózni.

Szóljon hozzá!