ZETApress

hírportál

Programindító Óbudán

Délelőtt Óbudán, a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskolában rendezték meg a Meet the scientist program idei nyitórendezvényét. A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el ? tudtuk meg Garay Tóth János kommunikációs igazgatótól.

Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. A program 2014 első félévében 3 fővárosi és 6 vidéki (Hajdúnánás, Baja, Szolnok, stb.) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, illetve a Csodák Palotája munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Solymár László, a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kelemen Viktória, Óbuda alpolgármestere kifejtette, hogy az oktatás ? ezen belül a természettudományos oktatás ? színvonala meghatározza egy társadalom színvonalát. Ezért nagyon fontos a Meet the scientist program is.

Dr. Greiner István, a MISZ általános elnökhelyettese bemutatta az Innovációs Szövetség tudomány-népszerűsítő, tehetséggondozó tevékenységét. Kiemelte a Meet the scientist-program mellett az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, a nemzetközi verseny lehetőségeket, stb. Karyn A. Posner-Muller, az USA Nagykövetségének public affairs igazgatója többek között arról beszélt, hogy az USA Nagykövetsége számára a Meet the scientist-program a legkiemelkedőbbek közé tartozik, ezért is támogatják immár 3,5 éve.

A sorozat első előadását Érdi Bálint, az Eötvös Loránd Természettudományi Egyetem professzora Keplertől Keplerig címmel közel 120 gimnazista előtt tartotta meg. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, honnan jönnek a meteorok és mi a rezonancia szerepe mozgásukban, valamint azt, hol találhatók a Földön kívül olyan bolygók, melyek az úgynevezett élhető zónába esnek.

Szóljon hozzá!